Važno je (imati gdje) sjesti | kulturpunkt

Vijesti Javni prostor

<

Važno je (imati gdje) sjesti

Kolaborativni umjetnički projekt u javnom prostoru Zicni se!, unatoč protivljenju gradske vlasti, izveden je 1. listopada na Savskom mostu u Zagrebu.

Pripremio: Vatroslav Miloš

FOTO: Katarina Zlatec

  • A
  • +
  • -

Zicni se! Vlatke Blakšić i Katerine Dude umjetnička je nadogradnja zapuštene gradske infrastrukture. Unatoč visokoj frekvenciji putnika na terminalu Savski most, ističe se u objašnjenju rada, "taj prostor potencijalnog budućeg Savskog trga koji danas zauzima okretište, nikad nije adekvatno uređen te je gotovo u potpunosti zapušten, bez temeljne komunalne opreme i osnovnih potreba poput javnog wc-a, besplatne pitke vode ili - klupa".  Instalacija ove nadogradnje, odnosno postavljanje posebnih montažnih sjedišta na zaštitnu ogradu koju putnici ionako već koriste kao odmorište, pretpostavljala je "uključivanje građana u njezino postavljanje kao i promišljanje prostora koji svakodnevno koriste"

Rad, koji je bio spreman za izvođenje još u lipnju ove godine, zamišljen je kao (potencijalno i dugoročna) nadogradnja u javnom prostoru koju bi uživali svi, ali, kako to već biva s gradskim vlastima, ishođenje dozvole za umjetnički projekt s ciljem poboljšanja kvalitete života građanja nije baš visoko na birokratskoj listi prioriteta. Nakon višemjesečnog administrativnog prebacivanja između Ureda za promet (koji je na temelju prometnog elaborata dao pozitivno rješenje) i Ureda za hitne situacije (koji se proglasio nenadležnim), na kraju je presudilo negativno rješenje Povjerenstva za davanje u zakup javnih prostora. "Radi o istom onom Povjerenstvu", ističu autori, "koje u nizu slučajeva uredno izdaje dozvole koje direktno narušavaju kvalitetu javnog prostora, npr. u slučaju prenabujalih terasa kafića u donjogradskoj pješačkoj zoni". 

Na kraju je akcija izvedena bez dozvole, tijekom dana 1. listopada: "Neovisno o dozvoli, zajedno s građanima, montirali smo klupice kako bi oni koji čekaju autobuse barem na jedan dan mogli sjesti tamo gdje klupa uopće nema, a trebalo bi ih biti". 

Treba istaknuti kako je ova intervencija izabrana na javnom natječaju u sklopu projekta Ars Publicae te da je, u suradnji s volonterskom platformom 1POSTOZAGRAD, od gradskih vlasti formalno zatraženo da se na prostor okretišta postave klupe, omogući besplatna pitka voda te postavi pristup javnom wc-u. 

Fotodokumentaciju postavljanja potražite ovdje

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 02.10.2015

VEZANE VIJESTI

Bogati resursi, oskudni uvjeti rada

Piše: Matija Mrakovčić

U sklopu ovogodišnjeg Dana D održana je tribina posvećena modelima društveno-kulturnih centara kroz primjere inicijativa iz Čakovca, Pule, Splita, Rijeke i Zagreba.

Muzejska posla

Piše: Tomislav Žilić
Tate Modern i The National Gallery poprišta su događaja koji u javnu sferu ponovno dovode rasprave o utjecaju korporativnog svijeta na umjetnost te statusu javnih institucija.

Noćni urbanizam

Piše: Vatroslav Miloš
Betonsko platno ulične umjetnosti u Branimirovoj ulici u centru Zagreba bez najave je zamijenjeno generičkim reklamnim panoima.