Važno je nastaviti surađivati | kulturpunkt

Vijesti Kulturne politike

<

Važno je nastaviti surađivati

Osim ekonomske nestabilnosti, britanski izlazak iz Europske unije mogao bi imati ozbiljne posljedice i za kulturu i kulturne institucije.

Piše: Martina Domladovac

FOTO: Dmitar Nikolov

  • A
  • +
  • -

Britansko izjašnjavanja za izlazak iz Europske unije na referendumu istog je trenutka uzrokovalo ekonomske potrese i nestabilnost. Već idućeg dana funta je drastično pala u odnosu na dolar, burze su izgubile milijune, a potonuo je i britanski kreditni rejting. Dok je velik broj građana, čak i onih koji su glasali za izlazak, zabrinut za budućnost koja je iz ove perspektive još uvijek neizvjesna, vođe Brexit kampanje na čelu s Nigelom Farageom polako demantiraju sve više tvrdnji kojima su motivirali glasače da izađu na referendum. Istovremeno, pokrenuta je peticija za ponavljanjem referenduma, no mediji izvještavaju i o sve više ksenofobnih i rasističkih nasrtaja koji se javljaju u društvu.

Trenutan ekonomski pad, ali i opća nestabilnost mogla bi imati posljedice i za umjetnost i kulturne institucije, rekla je Sharon Heal, ravnateljica Muzejskog udruženja (Museums Association). "Važno je nastaviti raditi s našim međunarodnim partnerima - u Europi i izvan nje - imamo još mnogo toga za naučiti od naših kolega i puno za podijeliti", poručila je pozivajući muzeje da održe i nadograđuju svoje veze s institucijama u Europi. Udruženje je također objavilo dokument o utjecaju i implikacijama Brexita kako bi uputili sve djelatnike na izazove koji ih očekuju i pripremili ih na što lakšu tranziciju. Ravnatelj organizacije Art Fund, Stephen Deuchar, također je zabrinut s utjecajem Brexita na muzeje i galerije u Britaniji pošto je nepoznato kako će se to odraziti na financiranje i još važnije, kako će djelovati na međunarodnu umjetničku suradnju.

Drugu nepoznanicu predstavlja daljnji razvoj kreativnih industrija, ekonomskog sektora koji zadnjih godina u Britaniji pokazuje najveći rast, a na kojeg bi ponovno uspostavljanje granica i ograničavanje mobilnosti moglo imati znatan utjecaj. "Europska unija financira kulturu milijunima funti godišnje i doprinijela je ostvarenju brojnih važnih projekata. Iako će britanska vlada sigurno nastaviti ulagati u umjetnost, razumno je očekivati potpuno preispitivanje budućeg, dugoročnog financiranja kulture u zemlji", poručila je Becky Shaw, pravnica specijalizirana za područje umjetnosti.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Kultura participacije koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 30.06.2016

VEZANE VIJESTI

Razjedinjeno Kraljevstvo

Piše: Vatroslav Miloš
Na povijesnom referendumu 52 posto građanki i građana Velike Britanije glasovalo je za izlazak iz Europske unije.

Kultura i gradovi, kultura u gradovima

Piše: Matija Mrakovčić
Kulturna prava su temeljna prava pojedinca, kultura je uvjet održivog razvoja te alat za regeneraciju i razvoj europskih gradova.

Mogućnosti boljega svijeta

Piše: Vatroslav Miloš

Izbor iz tjedna u medijima: od škotskog referenduma i gafova poreznih činovnika, preko rudarske katastrofe u Raspotočju, do izložbe fotografija života u El Shattu.