Važno je sudjelovati | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Važno je sudjelovati

Kratkim animiranim filmom Građani znaju najbolje potiče se participacija i naglašava važnost svih građana pri donošenju odluka u lokalnim sredinama.

Piše: Martina Domladovac

FOTO: Halina Ward

U sklopu projekta Edukacijom, podrškom i promocijom do dobrog upravljanja na lokalnoj razini snimljen je kratki animirani film Građani znaju najbolje - sudjelovanje građana u odlučivanju, kojim se promovira široko sudjelovanje u javnim raspravama te uključivanje građana u donošenje odluka u lokalnim zajednicama. Putem jednostavne animacije film prikazuje na koje sve načine građani mogu pridonijeti razvoju neke ideje u svojoj zajednici, a da se pritom razmotre i uzmu u obzir potrebe svih njenih članova. Također se naglašava kako je za dobar rad lokalne uprave, ekološki prihvatljiva rješenja i održivi razvoj zajednice potrebno aktivno sudjelovanje svih građana, koji imaju pravo, ali i odgovornost sudjelovati u donošenju odluka važnih za njihov grad i okolinu.

Natko Stipaničev, nagrađivani autor više kratkometražnih animiranih i eksperimentalnih filmova, potpisuje režiju, ilustraciju, animaciju i glazbu, a uz Stipaničeva u pisanju scenarija sudjelovale su i Lidija Pavić-Rogošić, Višnja Jelić Műck i Zlata Műck Sušec.

Edukacijom, podrškom i promocijom do dobrog upravljanja na lokalnoj razini dvogodišnji je projekt koji organizacija ODRAZ - Održivi rast zajednice s partnerskim organizacijama provodi u tri hrvatske regije: Gradu Zagrebu, Šibensko-kninskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji. Cilj projekta je promicanje dobrog upravljanja i jačanje participativnog razvoja izgradnjom kapaciteta organizacija civilnog društva i lokalne samouprave. ODRAZ je nezavisna organizacija civilnog društva koja djeluje na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini. Surađuje s organizacijama civilnog društva, upravnim, stručnim i poslovnim organizacijama, mrežama i stručnjacima u stvaranju aktivnog doprinosa društvenom, gospodarskom i političkom okruženju u skladu s potrebama održivog razvoja.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Kultura participacije koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 02.11.2016

VEZANE VIJESTI

Simbol nemara

Piše: Matija Mrakovčić
Kulturni centar u gradu Cieszynu na poljsko-češkoj granici, okupljalište građana koji žele sudjelovati u odlučivanju o pitanjima važnim za njihov grad, lokalne vlasti žele zatvoriti.

Zajednica kao mjesto učenja

Piše: Matija Mrakovčić
Pripremaju li sveučilišta studente za aktivnu ulogu u zajednici koju bi trebali odgovorno ispunjavati kao profesionalci u struci i kao građani u sferi civilnog društva?

Za lokalne aktere promjene

Pripremila: Matija Mrakovčić

CitizensLab je nastajuća europska mreža aktivnih građana koji su predani radu u svojim lokalnim zajednicama, bilo kao volonteri ili u svom poslu.