Važno je sudjelovati, a ne... | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Važno je sudjelovati, a ne...

Ekstravagantna tijela Kontejnera | biroa suvremene umjetničke prakse predstavljaju Labrović memorijal, sportsko natjecanje atletskih veterana od 65 godina na više.

U sklopu umjetničkog projekta Siniše Labrovića Mens sana in corpore sano u srijedu, 18. rujna, bit će održano atletsko natjecanje atletskih veterana od 65 godina na više. Natjecanje je organizirano u suradnji s atletskim klubom Agram u sklopu sportsko-rekreacijskog centra Mladost Zagreb, od 12 do 14 sati. Natjecanje se sastoji od dvije muške i dvije ženske discipline. Žene će se natjecati u utrci na 100 metara i u bacanju kugle, dok će se muški dio sudionika okušati u trčanju na 400 metara i skoku u dalj. Nagrada za prvo mjesto je 1000 kuna, a drugo i treće mjesto su pod sponzorskim pokroviteljstvom.

Mens sana in corpore sano umjetnički je projekt koji se sastoji od dva dijela: sportskog natjecanja u četiri atletske discipline, po dvije za muškarce i žene, za čim slijedi četverokanalna videoinstalacija. Videoslikama pridruženi su i artefakti sa samog natjecanja.

Slavljenje čovjekovih fizičkih sposobnosti dio je gotovo svih poznatih kultura. Često se slavlje odvijalo kroz natjecanja, danas im najčešće pridajemo pridjev "sportska". Najpoznatije su Olimpijske igre, porijeklom iz antičke Grčke, a "obnovljene" 1896. godine. 

Atletika je jedna od temeljnih sportskih grana. Zbog sveobuhvatnosti zovu je kraljicom sportova, a služi kao temelj i za gotovo sve druge sportove. Prema Wikipediji, "atletskim vježbama stječe se fizička snaga, izdržljivost, brzina i okretnost, a učvršćuju se svojstva volje kao što su hrabrost, odlučnost i upornost". Sport, posebno natjecateljski, znak je suvremene skoro pa opsjednutosti mladošću, natjecanjem, rekordima, a time i napretkom i pomicanjem granica, pobjedama (i porazima), pobjednicima (i gubitnicima).

"Uz to ide i kult tijela, zdravlja, maksimalizacije i optimalizacije, kao i sportske ikone i heroji, nacionalni i svjetski. Mediji! Slava! Novac! I gdje su tu nalaze naše veteranke i veterani sa svojom starošću? Javno, gotovo nigdje, osim u nekom obljetničarskom prisjećanju. 

Ne umišljamo si da ovaj projekt donosi preokret, sudbinski, medijski, bilo kakav, ali usuprot tome možemo se radovati. Staro tijelo čita se kao "propadanje" i "degeneracija", a ne kao prirodan stadij ljudskog života kojemu pripada i radost, želja za potvrđivanjem i javnim priznanjem, kao i primjerena fizička snaga, hrabrost, mogućnost napretka, duhovno i fizičko dostojanstvo. 

U krajnjem slučaju, nije cilj projekta slaviti bilo kakve i bilo čije uspjehe (naravno, niti ih umanjiti ili oduzeti), nego slaviti sam život i postojanje. Važno je sudjelovati, a ne... a ne... a ne...a ne...  Oprostite, zaboravio sam", najava je Labrović memorijala.

Ekstravagantna tijela međunarodni je umjetnički festival koji se od 2007. održava svake tri godine u organizaciji Kontejnera, a tematizira načine na koje društvo određuje granice normalnog i patološkog, neovisno radi li se o tjelesnosti, izgledu, ponašanju, seksualnosti ili životnom stilu. Polazeći uvijek iz devijantne pozicije ekstravagantnog drugog, festival se u prvom izdanju bavio tjelesnim invaliditetom, u drugom mentalnim zdravljem, dok je tema nadolazećeg festivala starost: individualna iskustva, društvene implikacije i kulturna uvjetovanost onoga što zovemo trećom dobi. 

Pitanje starosti festival Ekstravagantna tijela: Ekstravagantne godine prepoznaje kao ono koje čini vidljivim pretpostavke na kojima se temelji suvremeno društvo i kao mjesto s kojeg se otvara mogućnost njegove kritike. Opsjednutosti usponom na društvenoj ljestvici, frenetičnom gomilanju profita i hijerarhiji konstantnog ekonomskog natjecanja starost suprotstavlja minimalnu proizvodnju i konzumaciju, ne(re)produktivnost, ali i mogućnost analize i refleksije. Mladom, energičnom, neprestano uljepšavanom i pomlađivanom tijelu starost oponira tijelom koje se sve više udaljava od ideala zdravlja i ljepote, a koje ipak i dalje može biti izvor užitka i zadovoljstva.

Izvor: Kontejner

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 13.09.2013