Važnost istraživanja socijalizma | kulturpunkt

Najave Razgovor

<

Važnost istraživanja socijalizma

Povodom pet godina djelovanja pulskog Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma njegovi će osnivači razgovarati o nizu tema iz povijesti socijalističke Jugoslavije.

06.11.2017 , Pula - Dnevni boravak DC-a Rojc

FOTO: Wikipedia

Pet godina djelovanja pulskog Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma bit će predstavljeno u Dnevnom boravku Rojca u ponedjeljak, 6. studenog, s početkom u 19 sati.

Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma djeluje u sastavu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli od 2012. godine. Njegovi suosnivači su Igor Duda, Lada Duraković, Boris Koroman i Andrea Matošević, nastavnici čija znanstvena djelatnost zahvaća socijalističke i postsocijalističke teme iz perspektive povijesti, etnologije, antropologije, kulturalnih studija, književnosti i muzikologije.

U središtu interesa CKPIS-a je razdoblje socijalizma od 1945. do 1990. na hrvatskom i bivšem jugoslavenskom prostoru, ali i socijalističke i komunističke ideje u devetnaestom i prvoj polovici dvadesetoga stoljeća, kao i vrijeme postsocijalizma i tranzicije.

Usprkos pomacima do kojih dolazi posljednjih nekoliko godina, socijalizam – kao povijesni, politički, ekonomski, društveni i kulturni pojam – u hrvatskoj je znanosti i dalje mahom neistražena tema. Domaća znanost kaska za bogatom znanstvenom produkcijom u inozemstvu i morala bi naći načina da izbjegne položaj pukoga objekta kada je riječ o istraživanju socijalizma.

Na razgovoru će biti riječi o istraživanju provedenom u okviru projekta Stvaranje socijalističkoga čovjeka: Hrvatsko društvo i ideologija jugoslavenskoga socijalizma, važnosti istraživanja socijalizma, stvaranju socijalističkog čovjeka, ulozi glazbe i radnih akcija u jugoslavenskom socijalizmu te brojnim drugim temama.

Nakon predstavljanja predviđena su pitanja publike.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 06.11.2017