Važnost politike za žene | kulturpunkt

Najave Predstavljanje

<

Važnost politike za žene

Zbornik urednice Marjete Šinko pokušava popuniti terminološku prazninu uspostavljajući hrvatske prijevodne standarde znanstvenih koncepata na području roda i politike.

18.04.2016 , Zagreb - Knjižnica Bogdan Ogrizović

Žene i politika zbornik je radova koji obrađuje pojmove, pristupe i povijest feminističke politologije, odnose feminizma i političke zastupljenosti, institucija i javnih politika, a objavljen je u okviru biblioteke "Žene i … (feministički udžbenici)" Centra za ženske studije i biblioteke "Politička misao" Fakulteta političkih znanosti

U ponedjeljak, 18. travnja, u 19.30 sati u Knjižnici Bogdana Ogrizovića bit će predstavljena knjiga urednice Marjete Šinko. Knjigu će predstaviti prof. dr. sc. Smiljana Leinert-Novosel i doc. dr. sc. Hrvoje Špehar. Predstavljanje će voditi Nataša Medved

"Politika, definirali je kao moć, zajednicu ili institucije, realnost je ženskih i muških života te (…) opravdan fokus feminističkih istraživanja i kritika. Politika usmjerava, ograničava, uokviruje naša orodnjena svakodnevna iskustva. Feministička politologija intimno je svjesna važnosti politike za žene, odnosno orodnjene odnose te duboko predana razotkrivanju njenih manjkavost i dokidanju njenih nepravdi. Upravo stoga tekstovi u ovome izdanju trebali bi biti od važnosti svima, a ne samo (pro)feministima/kinjama. (…)

Ovaj zbornik pokušava rasvijetliti ključne teorijske rasprave i istraživačke pothvate kao i popuniti terminološku prazninu uspostavljajući hrvatske prijevodne standarde znanstvenih koncepata na području roda i politike. Zbornik je, nažalost, samo ograničen izbor iz mnoštva kvalitetnih i značajnih tekstova pa stoga ostaje nada kako je ovo samo prvi u nizu takvih prijevoda te da će u čitatelju/ici potaknuti interes za daljnje istraživanje", napisala je u uvodu urednica.

Autori su tekstova u zborniku Marjeta Šinko, Olympe de Gouges, Susan Moller Okin, Jane Mansbridge, Joni Lovenduski, Mary G. Dietz, Virginia Sapiro, Drude Dahlerup, Smiljana Leinert Novosel, Ronald Inglehart, Pippa Norris, Yvone Galligan, Sara Clavero, Jennifer L. Lawless, Richard Fox, Karen Celis, Sarah Childs, Johanna Kantola, Mona Lena Krook, Ruth Lister, Karen Beckwith, Jaqui True, Judith Squires, Amy G. Mazur, Dorothy E. McBride.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 15.04.2016