Važnost strukturnog podupiranja | kulturpunkt

Vijesti Kulturne politike

<

Važnost strukturnog podupiranja

Europski parlament objavio je studiju Korištenje strukturnih fondova za kulturne projekte.

  • A
  • +
  • -

Studija pokazuje važnost Strukturnih fondova (SF) u europskim gradovima, regijama i zemljama, koje razvijaju svoje gospodarstvo i poboljšavaju svoje društveno tkivo kroz kulturu i naglašava raspon utjecaja kulturnih investicija, od urbane regeneracije, društvene kohezije, poslova i poduzetništva, do kreativnosti i inovacije, zaštite baštine, obrazovanja i turizma.

Brendiranje Berlina kao svjetskog kreativnog grada u velikoj mjeri je ostvareno pomoću 1,2 milijarde eura primljene za financijsko razdoblje 2007. – 2013. Grad Nantes izgradio je svoju reputaciju, ekonomsku transformaciju i privlačnost zahvaljujući umjetničkim intervencijama (pozivajući arhitekte, izvedbene umjetnike, vizualne umjetnike itd.) te alatima potpore i infrastrukturi koji su bili osigurani za kreativne tvrtke.

Finska i Estonija primjeri su zemalja koje su razvile inovativne politike – koje su financirane strukturnim fondovima EU – kako bi izgradile kreativno okruženje koje podržava i kreativne tvrtke i poduzetnike koji rade u tradicionalnim industrijskim granama a žele inovacije. 255 milijuna eura iz ERDF-a potrošeno je za obnovu kulturne baštine i povijesnih građevina u četvrti Temple Bar u Dublinu kako bi to područje postalo živo i atraktivno. Danas, novi Temple Bar privlači turiste, građane i tvrtke zahvaljujući novom imidžu, bogatoj kulturnoj ponudi i radnim prostorima za kreativne tvrtke.

Ovi primjeri pokazuju raznolikost i sveprožimajući učinak kulturnog ulaganja izvan tradicionalne zaštite baštine te ilustrira kapacitet kulture kao osnovnog alata inovacije.

Izvještaj također naglašava važnost paneuropske suradnje kroz INTERREG i URBACT programe. Gradovi i regije naučili su jedni od drugih te su surađivali kako bi maksimalno iskoristili bogate i raznolike kulture iz čitave Europe.

U kontekstu uspješnih iskustava iz čitave EU kao i bogate kulturne baštine Europe, studija apelira da budućnost EU regionalne politike više uzima u obzir doprinose kulturnog ulaganja u EU strategije razvoja i rasta. Predlaže poboljšanje predložene Kohezivne politike za period 2014. – 2020. kako bi maksimalno iskoristila značajna europska kulturna i umjetnička sredstva.

Studiju možete preuzeti ovdje

Izvor: ENCATC / Culturenet

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 24.09.2012