Važnost suradnje i solidarnosti | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Važnost suradnje i solidarnosti

Deveti po redu Kondenz, festival suvremenog plesa i performansa, odvija se u sklopu listopadske manifestacije Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije.

Piše: Matija Mrakovčić

Quarto, Beauty of Accident

  • A
  • +
  • -

U Beogradu se od 21. do 27. listopada održava deveti po redu Kondenz festival savremenog plesa i performansa, koji će predstaviti izbor najnovijih radova autora iz Srbije i inozemstva, "suočavajući se sa brojnim izazovima koji postaju konstitutivni deo samog festivala", kao što navode organizatori, Stanica -Servis za savremeni ples. Naime, od svog početka, festival je u svakom izdanju apsorbirao ne-uvjete produkcije svog, ka eksperimentu i kritici usmjerenog programskog i produkcijskog opredijeljenja, nudeći publici nove formate festivalske produkcije, umjetničkog izražavanja i neposrednog djelovanja u polju kulture i društva. Tako Kondenz reagira i na sve prisutniji trend zanemarivanja generacija domaćih koreografa i plesača koji posljednjih desetljeća ulažu trud u razvoj domaće plesne scene i predstavljanje kulture Srbije širom svijeta. 

Festival će se održati na četiri lokacije, u Kulturnom centru Magacin u Kraljevića Marka, BITEF teatru, Kulturnom centru Rex i klubu Petak, a ove ga godine osmišljavaju plesači, koreografi, autori i kulturni radnici sa suvremene plesne scene: Ana Dubljević, Dalija Aćin Thelander, Dragana Bulut, Dušan Murić, Igor Koruga, Jovana Rakić, Ksenija Đurović, Marijana Cvetković, Marko Milić i Mirjana Dragosavljević.

Kondenz je dio programa festivala Na sopstveni pogon koji Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS), suradnička platforma devedesetak organizacija, inicijativa i pojedinaca u području kulture i umjetnosti iz cijele Srbije, organizira tijekom listopada. Već treće izdanje festivala bit će održano u Beogradu, Zrenjaninu i Smederevu, a u cilju unapređenja vidljivosti kulturne i umjetničke produkcije koja nastaje izvan institucija i isticanja njene važne uloge u lokalnoj zajednici i širem društvu. Na sopstveni pogon nudi više od 20 programa u produkciji 16 organizacija iz različitih gradova, ističući između ostalog i važnost decentralizacije kulturne scene. Festival je prvi put održan 2011. godine u Beogradu, demonstrirajući intenzivnim programom raznovrsnost, razvedenost i ogroman potencijal nezavisne kulturne scene, kao i važnost suradnje i solidarnosti, ali i skrećući pažnju na probleme s kojima se scena suočava i moguća rješenja u području kulturne politike.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 20.10.2016

VEZANE VIJESTI

Nagrađeni za pogubne rezultate

Piše: Matija Mrakovčić
Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije izrazila je zabrinutost zbog postavljanja osoba koje nemaju potrebno iskustvo u području kulture na čelne pozicije u državi i gradu Beogradu.

Novi model starog prostora

Piše: Matija Mrakovčić
Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije organizira prezentaciju i javnu diskusiju o novom modelu korištenja prostora Magacina Kraljevića Marka.

Razbijanje hipnotičkog stanja

Piše: Tamara Baračkov

Na festivalu posvećenom savremenom plesu, Kondenz, imali smo prilike da pogledamo novu predstavu hrvatske plesne trupe BADco.