Veća zaštita za novinare | kulturpunkt

Vijesti Mediji

<

Veća zaštita za novinare

Vijeće Europe usvojilo je niz uputa koje bi trebale osigurati zaštitu novinarstva i sigurnosti novinara u 47 država članica.

Piše: Vatroslav Miloš

FOTO: Vatroslav Miloš/Kulturpunkt.hr

  • A
  • +
  • -

Preporuku Odbora ministara Vijeća Europe podržala je i Europska novinarska federacija, a u njoj se ističe potreba za revizijom nacionalnih zakonodavnih okvira i praksi medijskih sloboda i njihovo usklađivanje s Europskom konvencijom o ljudskim pravima.  

"Novinari i slobodni mediji presudni su za funkcioniranje svake demokracije. Mora im se omogućiti uvid u rad onih na pozicijama moći i razotkrivanje korupcije. Naša je dužnost braniti slobodu izražavanja i zaštititi novinare", rekao je glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjørn Jagland.

Upute tako sadrže specifične mjere koji bi države članice morale provesti kako bi spriječile kršenje medijskih sloboda te na praktičnoj razini zaštitile novinare i novinarsku profesiju i procesuirale zločine nad njima, što, dakako, uključuje i fizičko nasilje. Ovaj dokument u detalje razlaže što učiniti na pravnoj, administrativnoj i praktičnoj razini kako bi novinari bez straha i u službi javnosti mogli obavljati svoj posao. 

S druge, stanje u hrvatskim medijima u ovom je trenutku uistinu zabrinjavajuće: ukinut je sustav financiranja neprofitnih medija, ozbiljno su uzdrmani temelji Vijeća za elektroničke medije kao neovisnog regulatora, a nakon smjena i skidanja emisija iz etera, na HRT-u su počeli pljuštati i otkazi.   

I dok europske instutucije razvijaju sve transparentnije metode istraživanja onih u poziciji moći, kao i bolje mehanizme pravne i administrativne zaštite, u Hrvatskoj institucije vlasti u ovom trenutku ili aktivno sudjeluju u pokušaju što veće kontrole medijske scene ili naprosto ignoriraju svakodnevno ugrožavanje slobodnog novinarstva. Odnosno, kako bi to rekao Željko Glasnović, zastupnik aktualne stranke na vlasti u Saboru: "Najveća prepreka istinskoj demokraciji u Hrvatskoj su mediji". 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 14.04.2016

VEZANE VIJESTI

Pitanje transparentnosti i političke neovisnosti

Piše: Matija Mrakovčić
Praćenje medijskog pluralizma u Hrvatskoj u 2015. godini najrizičnijom je ocijenilo medijsku pismenost za koju ne postoji nikakav napredak u područjima medijske i obrazovne politike.

Stvarnost je fikcija

Piše: Vatroslav Miloš

Izbor iz tjedna u medijima: od međunarodne zavjere iza Panama Papersa, preko nastavka politike vlastite krivnje, do Zahe Hadid i Johna Carpentera.

Stati na kraj nekažnjavanju zločina

Piše: Matija Mrakovčić
Međunarodna deklaracija o zaštiti novinara obraća se trima ključnim grupama: novinarima, medijskim organizacijama i državnim institucijama.