Večer autentičnih izričaja | kulturpunkt

Najave Koncert

<

Večer autentičnih izričaja

Medijski Inventar Muzičkih Originala - MIMO na četvrtom koncertu ove godine predstavlja Harp Explosion i Antenat.

03.05.2015 , Zagreb - MSU, Dvorana Gorgona
  • A
  • +
  • -

MIMO nastavlja s promocijom kvalitetne, autentične i originalne domaće glazbe koja prolazi mimo etera, sa zadaćom upoznavanja šire javnosti s vlastitim kulturnim bogatstvom i raznolikošću hrvatske glazbene scene. U nedjelju, 3. svibnja, u 20 sati u MSU-u predstavljaju se kreativni solo projekt Harp Explosion i poznati reggae bend Antenat.

Igor Djeke - Iggy bio je frontmen vinkovačkog garage benda Thee Knuckleheads, svirao je i u vinkovačkoj reggae dub grupi Sopotopot, a trenutačno je član kultnog beogradskog sastava Disciplin A Kitschme. Svoj solo projekt Harp Explosion prvi je put predstavio 2009. godine. Iggy svoje albume snima u kućnoj DIY produkciji, a njegov prvijenac In 5, 4, 3, 2, 1… bio je autorski, dok drugi album Take Cover sadrži obrade omiljenih mu izvođača. Petu godišnjicu Harp Explosiona obilježio je objavom trećeg albuma 5 Years Later na kojem je ugostio domaće i strane glazbenike. Iggy svoj vokal i "prljavi" zvuk usne harmonike spaja s digitalnim efektima, loopovima i ritmovima. Sve zajedno je zapakirano u garage-blues repertoar koji se sastoji od autorskih stvari popraćenih zvučnim najavama starih trash filmova. 

Antenat je još prije osamnaest godina osnovala skupina prijatelja iz zagrebačkog kvarta Špansko. Počeli su kao standardni rock-kvintet s bubnjem, basom, dvije gitare i vokalom. S vremenom se postava benda širila, mijenjajući glazbene stilove. Bend je sve više nastupao, profilirajući vlastiti glazbeni izričaj koji danas nazivaju – subreggae. Subreggae je kao žanrovsku definiciju izmislio sam bend radi izbjegavanja komplikacija u objašnjavanju kombinacije stilova glazbe koju sviraju. Iza sebe imaju albume Subing (2006.), Karavana (2008.) i Izlet (2013.), nekoliko stotina odsviranih koncerata po regiji i Europi te ono što najviše cijene - brojnu i vjernu publiku. 

Glavni cilj projekta MIMO je osigurati vidljivost i kontinuirani razvoj autentičnog glazbenog stvaralaštva u Hrvatskoj koje uspješno prati europske trendove te je prepoznato i cijenjeno kod nas i u svijetu. MIMO je pokrenut u partnerstvu udruge ViBRa, FREE STAGE-a i HRT-a temeljenom na zajedničkim ciljevima i težnjama ka doprinosu pozitivnim promjenama na hrvatskoj glazbenoj sceni. Važni i nezamjenjivi suradnici u projektu su MSU i Grafička škola Zagreb.

Glavna aktivnost projekta MIMO je organizacija koncerata u multimedijalnoj dvorani Gorgona u MSU s izravnim prijenosom na 1. programu HR-a i video live streamom na više web portala. Live stream snimaju i montiraju učenici Grafičke škole Zagreb kao dio praktične nastave. Edukativnom aspektu publike doprinosi amfiteatarski oblik dvorane koji omogućuje posjetiteljima nesmetano praćenje procesa stvaranja glazbe uz kristalno čisti 3D zvuk. Isto tako na svakom koncertu se ugošćuju stručne osobe iz svijeta glazbe koji komentiraju izvođače i glazbu koja se sluša.

Cijena ulaznice je 20 kuna, a za srednjoškolce 10 kuna, od čega je 75% namijenjeno izvođačima, a 25% za organizaciju budućih koncerata. 

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 23.04.2015