Večer fanzina | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

Večer fanzina

Film Fanzini s Marsa nudi presjek fanzinske scene u Srbiji 90-tih iz osobne perspektive, kroz razgovore s akterima tadašnje scene.

16.10.2014 , Zagreb - Galerija Nova
  • A
  • +
  • -

U sklopu izložbe i čitaonice povodom 15 godina ATTACK!-a bit će održana projekcija dokumentarnog filma Siniše Dugonjića, Fanzini s Marsa (2011., 34'). O filmu autor je izjavio: "Devedesetih godina prošlog veka u Srbiji postojala je scena na kojoj su se muvali raznorazni likovi. Bilo je tu strip autora, ozbiljnih hardkorovaca, relativno mladih pisaca i pesnika, boraca za slobodu, te intelektualaca, budućih nvo ili pravoslavnih aktivista, filmaša, muvara i andergraund trendaša, verovatno i pokojeg foliranta ili egomanijaka, da se ne lažemo. Svi su nešto piskarali, katendpejstovali, recenzirali koncerte prijatelja, teoretisali, crtali stripove, pravili kolaže i onda to fotokopirali, slali poštom i ukratko radili ono što se sada zove social networking. Tada se to nije tako zvalo. Tada se to zvalo fanzinašenje."

Uz projekciju filma, o fanzinskoj sceni u Hrvatskoj govorit će Marko Strpić i Sebastijan Brumec. Marko Strpić osnivač je i glavni urednik izdavačke kuće Što čitaš? koja je kao izdavački projekt nastala 1999. godine u okviru Zagrebačkog anarhističkog pokreta. Bavi se izdavanjem publikacija anarhističke, slobodarske tematike. Sebastijan Brumec / Sebastijan Petar Pank, panker i književnik, član je ACT Grupe – konzorcija organizacija i pojedinaca koji promiču, razvijaju i unaprijeđuju društveno odgovorno ponašanje i poslovanje, društvenu i solidarnu ekonomiju, društveno poduzetništvo i civilno društvo. ACT je u sklopu svoje knjižnice i čitaonice Tabula Rasa počeo prikupljati fanzine kao građu i stvarati jedan od najvećih arhiva, koji će kao online baza hrvatskih skeniranih fanzina biti dostupna na stranici fanzini.hr .

U vrijeme trajanja izložbe plakata i materijala iz arhive ATTACK!-a u Showroomu je otvorena i čitaonica koja prati društveni kontekst u kojem je Autonomna tvornica kulture nastala i razvijala se kao Autonomni kulturni centar. Sadržaj čitaonice osmišljen je u suradnji s Knjižnicom/Infoshopom Pippilotta koja djeluje u prostorijama ATTACK!-a u Pierottijevoj 11 u Zagrebu. Svakog četvrtka u 18h održavat će se projekcije Attackovog video materijala, dok su izložba i čitaonica otvorene su do 31. listopada. 

Projekcija film i razgovor bit će održani u Galeriji Nova u četvrtak 16. listopada, s početkom u 19 sati.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 14.10.2014