Večer novih izvedbi | kulturpunkt

Najave Performans

<

Večer novih izvedbi

Riječko izdanje Noći performansa u sklopu festivala Perforacije predstavlja izvedbe Siniše Labrovića, Tajči Čekada, Tamare Bilankov i Josipe Bubaš.

13.06.2015 , Rijeka - Filodrammatica
  • A
  • +
  • -

Noć performansa je site-specific događaj u okviru kojeg Perforacije pozivaju umjetnike da predstave instalacije, eksperimente sa svjetlom/zvukom/pokretom, različite prostorne intervencije, modele participacije s publikom, itd. Cilj je Noći performansa omogućiti nove izvedbe koje odražavaju specifičan pristup odabranih umjetnika, ali i ostvariti nove perspektive kroz istraživanje i refleksiju u odnosu na njihovu vlastitu praksu. 

Ulaz na Noć performansa tradicionalno je besplatan za posjetitelje koji će moći doživjeti niz performansa nakon kojih slijedi koncert. Umjetnici tijekom Noći propitivat će teme poput empatije, politike, ekonomskog statusa umjetnika i odnosa spram krajolika u kontekstu domovine.

Performans Pejzaž Siniše Labrovića slavi prirodne ljepote naše domovine, njenu floru i faunu, ljepote koje su predstavljene na hrvatskoj zastavi. 

"Šunka-sir, kulen-sir, samo sir: Iako djelujem na raznim područjima za život najviše zarađujem od kostimografije. Slijede modni dizajn i fotografija koji su povremeni izvor novaca a na samome kraju je performans kojega sam često radila i bez honorara. Ljeti je posla uvijek manje, stoga se u to vrijeme, već sedmu godinu bavim proizvodnjom sendviča te prodajom istih u beach baru 'Morski prasac'", stoji u najavi performansa Tajči Čekade.

"Tehnike senzibiliranja je izvedba nastala na osnovu promišljanja pitanja kako se izaziva osjećaj, te kako javnost osjeća? Kako javnost prepoznaje i uočava taktiku za osjećanje? Iz pitanja u ulozi pokretača rada nastaje izvedba u obliku performativnog predavanja o senzibiliranju. Osnovna teza je da na određene sadržaje reagiramo, na neke druge sadržaje nemamo reakcije. Kada prisustvujemo nekoj situaciji od sebe očekujemo (osjećaje.) Mediji, informacije i kolektivni organizam unutar kojeg egzistiramo putem svakodnevice guraju nas u određen mentalni kalup", stoji u najavi performansa Tamare Bilankov.

Smo ga pofumali / pošušili smo! Josipe Bubaš je cross-over izvedba koja spaja performans, pokret i ples. Projekt je nastao kao varijacija na izvođeni performans Josipa IvančićaPina koji je, nakon uličnih izvedbi u sklopu različitih festivala, preseljen u izvedbeni prostor čime je izmijenjena prvobitna forma. Zadržavajući osnovne elemente i ideju performansa, izvođači progovaraju svaki svojim jezikom te otvaraju prostor komunikacije između različitih izvedbenih formata. Manipulativnost političkih struktura, primamljivost mreže moći, pozicija građana unutar postojeće raspodjele uloga teme su koje prenosimo s ulice, iz svakodnevice u izvedbu. 

Događanje će biti održano u subotu, 13. lipnja, u riječkoj Filodrammatici, s početkom u 21 sat.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 12.06.2015