Velesveučilišna posla | kulturpunkt

Vijesti Znanost i obrazovanje

<

Velesveučilišna posla

Na Vijeću Filozofskoga fakulteta izglasano je pokretanje postupka razrješenja dekana Vlatka Previšića, a fokus se seli na Rijeku i tamošnje poslove s VERN-om.

Piše: Vatroslav Miloš
  • A
  • +
  • -

Postupak razrješenja Vlatka Previšića rezultat je peticije koju su potpisala 36 od 82 člana VIjeća Filozofskog fakulteta, a dolazi nakon višemjesečne trakavice oko spornih ugovora između Katoličkog bogoslovnog fakulteta i Filozofskog fakulteta. O pokretanju postupka razrješenja glasalo se u četvrtak, 16. lipnja, te je s 46 glasova "za", 34 "protiv" i tri nevažeća, započela procedura prema kojoj Vijeće u naredna dva mjeseca mora provesti postupak i odlučiti o Previšićevom razrješenju.

Dekan Previšić u posljednjih je nekoliko mjeseci pod svaku cijenu pokušavao finalizirati sporne ugovore između FF-a i KBF-a, unatoč tome što je protiv takve suradnje 16 odsjeka, a i studenti, što je pokazala anketa prema kojoj je od 2070 studenata samo njih 32 podržalo suradnju. 

Istovremeno, u posljednje su vrijeme počele kolati informacije o mogućoj "suradnji" između riječkog Filozofskog fakulteta i privatnog veleučilišta VERN. Priču o suradnji javnog sveučilišta i privatnog veleučilišta koje bi pod "mentorstvom" javne institucije steklo status prvog privatnog sveučilišta u zemlji, istražio je Igor Lasić u Novostima. "Prema onom što smo doznali s riječkog FF-a", piše Lasić, "njegov Odsjek za kulturalne studije trebao bi iduće dvije godine mentorirati sličan studij na Vernu kojem bi to zatim poslužilo za prerastanje u sveučilište, prvo privatno u Zagrebu. Riječ je o zakonskom uvjetu za takav razvojni put, no suradnja dviju ustanova izmaknuta je izvan utjecaja države. One dakle same pronalaze jedna drugu u razmjernoj diskreciji, a rektor i dekan tu funkcioniraju kao menadžeri na dereguliranom tržištu znanja i utjecaja, institucionalnog i komercijalnog". 

Kako je priča izašla u javnost, a do službenih se informacija o slučaju nije moglo doći, studenti Filozofoskog fakulteta u Rijecu svim su zaposlenicima Odsjeka za kulturalne studije dostavili upit tražeći odgovore na pitanja vezana uz pregovore. Odgovor Vjerana Pavlakovića, pročelnika Odsjeka za kulturalne studije, stigao je kao "red prijetnji i red klasičnih floskula", ističe neimenovani studentski izvor. Na konkretno pitanje o tome zašto nisu bili pozvani sudjelovati na sastanku Odsjeka na kojem se razgovaralo o mogućoj suradnji s VERN-om - iako, kako kažu, "prema Pravilniku o unutarnjem ustroju i ustroju radnih mjesta Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci imaju na to pravo" - dobili su odgovor: "Budite sigurni da se radi u vašem interesu".

Izvještavat ćemo vas o daljnjem razvoju situacije.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 17.06.2016

VEZANE VIJESTI

Neupitan stav velike većine

Piše: Matija Mrakovčić
Preko 70 posto studenata Filozofskog fakulteta bezuvjetno se protivi sklapanju bilo kakvog ugovora o zajedničkim dvopredmetnim studijima s Katoličkim bogoslovnim fakultetom.

Relativno svjetovno

Piše: Vatroslav Miloš
Može li - uz žurno preuzimanje institucija prema modelu nove nacionalne paradigme - Filozofski fakultet u Zagrebu ostati bastion solidarnih ideja i dostupnijih znanosti i obrazovanja?

Za slobodno i otvoreno sveučilište

Piše: Vatroslav Miloš
Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu opet se zahuktala "rasprava" o mogućem "spajanju" te ustanove s Katoličkim bogoslovnim fakultetom.