Velikani dizajna | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Velikani dizajna

Paralelne izložbe Borisa Ljubičića i Davora Grünwalda nude rijetku mogućnost istovremenog uvida u rad tih dvaju uglednih dizajnera.

03.05.2018 - 17.05.2018 , Split - Multimedijalni kulturni centar
  • A
  • +
  • -

U četvrtak 3. svibnja u 20 sati u Multimedijalnom kulturnom centru u Splitu otvaraju se dvije izložbe nastale u produkciji Hrvatskog dizajnerskog društva: Jednina množine – Simbol, znak, logo, brend dizajnera vizualnih komunikacija Borisa Ljubičića i Retrorama industrijskog dizajna 1968. – 2008. industrijskog dizajnera Davora Grünwalda.

Predstavljanje ovih izložbi u Splitu zajednički organiziraju Platforma 9,81 i HDD u partnerstvu s Multimedijalnim kulturnim centrom. U sklopu otvorenja održat će se i vodstva s autorima.

Izložba Jednina množine – Simbol, znak, logo, brend predstavlja pregled dizajnerskog rada Borisa Ljubičića u području dizajna zaštitnih znakova i logotipa najrazličitijih institucija, tvrtki, manifestacija i proizvoda u vremenskom rasponu od 1970. do danas. Na izložbi će biti predstavljeno oko 250 radova, od kojih su 24 rada posebno izdvojena te su prikazani koncepti i priče koje stoje iza njih.

Izložba Retrorama industrijskog dizajna 1968. – 2008. predstavlja pak presjek autorskog djelovanja Davora Grünwalda, industrijskog dizajnera čiji radovi nastali ranih sedamdesetih godina za tvrtke poput Tvornice računskih strojeva, Prvomajske, Jadrana i Tvornice vaga (TTM) imaju značajno mjesto u povijesti hrvatskog industrijskog dizajna. No izložba nudi i uvid u više od trideset godina njegove daljnje dizajnerske karijere u Kanadi, kao i aktivnosti u sklopu strukovnih organizacija.

Kustos izložbe Borisa Ljubičića je Marko Golub, a autori izložbe Davora Grünwalda su Marko Golub i Koraljka Vlajo. Obje izložbe dio su programske linije HDD galerije Dizajniranje povijesti – Historizacija dizajna.

Dan nakon otvaranja u Centru Studia Mediterranea Filozofskog fakulteta u Splitu u 10:30 sati održat će se i predavanje Borisa Ljubičića pod naslovom Dizajn koji trebamo.

Izložbe su otvorene do 17. svibnja.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 30.04.2018