Veliki Brcko odlazi u Bugarsku | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Veliki Brcko odlazi u Bugarsku

Film Putovanje bugarskog redateljskog dvojca Radostine Neykove i Vladislava Budinova pobjednik je 6. PSSST! Festivala nijemog filma.

  • A
  • +
  • -

Na završetku 6. izdanja PSSST! Festivala nijemog filma, koji je u Centru za kulturu Trešnjevka bio održan od 8. do 10. studenog, glavnu nagradu Veliko Brcko ocjenjivački je sud dodijelio filmu Putovanje bugarskih redatelja Radostine Neykove i Vladislava Budinova. Skupivši najviše glasova, nagradu publike osvojio je argentinski film Luminaris redatelja Juan Pabla Zaramella

Na natječaj za ovogodišnji PSSST! pristiglo je više od stotinu prijava iz cijeloga svijeta, a 18 filmova iz 10 zemalja natjecalo se za glavnu nagradu nazvanu po prvome junaku hrvatskog nijemog filma. Tijekom tri festivalska dana, dvorana Centra za kulturu Trešnjevka bila je nezaobilazno okupljalište svih filmskih nostalgičara i ljubitelja sedme umjetnosti, koji su na festivalu osim novih nijemih filmova mogli pogledati i filmska ostvarenja domaćeg klasika Oktavijana Miletića te retrospektivu nijeme danske kinematografije, jedne od najvažnijih u Evropi. 

Pozitivne reakcije publike na hrvatsku i dansku nijemofilmsku baštinu, kao i na filmove recentne međunarodne produkcije u natjecateljskom programu te na maestralne izvedbe vrhunskih glazbenika bez čije podrške festival ne bi bio isti, potvrđuju kako se nijemi film ne percipira kao zastarjela i otpisana forma filmskog jezika. PSSST! je i ove godine uspio umjetnost nijemog filma predstaviti na nov, uzbudljiv i zabavan način, nudeći publici više od gole retrospektive i revitalizirajući interes za korijene filmske umjetnosti. 

Izvor: PSSST!  

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 12.11.2012

VEZANE VIJESTI

Prikazivačko bogatstvo nijemog filma

Razgovarala: Petra Novak

Filmologinja Janica Tomić predstavlja ovogodišnji filmski i glazbeni program PSSST! Festivala nijemog filma koji će od 8. do 10. studenog održavati u Centru za kulturu Trešnjevka.