Veliki izdavački i kulturni pothvat | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Veliki izdavački i kulturni pothvat

Beogradska izdavačka kuća Arhipelag započela je veliki izdavački i kulturni pothvat - objavljivanje Izabranih dela Danila Kiša u sedam knjiga, koji obuhvaća gotovo cjelokupni p

Riječ je o romanima Mansarda, Bašta, pepeo i Peščanik, knjizi priča Rani jadi, kao i tri knjige novela - Grobnica za Borisa Davidoviča, Enciklopedija mrtvih i Lauta i ožiljci.

Izabrana dela Danila Kiša u sedam knjiga izlaze u redakciji Mirjane Miočinović, a iz tiska su upravo su izašla prva dva izdanja - rani roman Mansarda i knjiga kratkih priča Rani jadi.

Roman Bašta, pepeo bit će objavljen 12. travnja, a čitava Izabrana dela Danila Kiša u sedam knjiga bit će kompletirana do 15. lipnja, kada će biti objavljena zbirka priča Lauta i ožiljci.

Arhipelag je, povodom ovog iznimnog knjižarskog pothvata, objavio i poseban katalog projekta u kojem se, uz osnovne informacije o tom izdanju i o knjigama Danila Kiša, nalazi i izbor iz njegovih autopoetičkih tekstova.

Glavni urednik Arhipelaga Gojko Božović izjavio je da "jedna definicija kaže da je klasik onaj pisac čije su se knjige potvrdile u čitanjima nekoliko generacija čitalaca. To se već dogodilo sa Danilom Kišom i sa njegovim knjigama. Ali ne samo da se one potvrđuju u čitanjima novih generacija čitalaca nego, zapravo, i sami čitaoci potvrđuju sebe i svoj ukus, svoje razumevanje sveta i svoju meru stvari u susretu sa vrhunskom literaturom kakvo je delo Danila Kiša". 

"Objavljivanje Izabranih dela Danila Kiša nije samo primer kapitalnog izdavaštva, već i ostavština za budućnost. Književnost Danila Kiša je veliko delo modernih vremena i visoka, jedna od najviših, mera u književnim stvarima. Takve mere su nam sve neophodne, pogotovu danas kada često izgleda kao da književnost nije važna ili da je književnost svaka vrsta teksta koju neko napiše u dokolici", istaknuo je Božović.
Izvor: SEEcult
Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 25.03.2011