Veliki redatelji i njihove vizije | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Veliki redatelji i njihove vizije

Ovogodišnji Festival svjetskog kazališta predstavlja nove, kao i već viđene izvođače i autore.

Predstavom Smrt u Veneciji, nastaloj prema noveli Thomasa Manna, u režiji Thomasa Ostermeiera te izvedbi Schaubühnea am Lehniner Platz, u Hrvatskom narodnom kazalištu 10. rujna započinje jedanaesti Festival svjetskog kazališta. Izvedene će biti i predstave Oluja dolazi kazališne skupine Forced Entertainment u režiji Tima Etchellsa, Dugo putovanje u noć u izvedbi skupine Toneelgroep Amsterdam, redatelja Ive van Hovea te King Size u izvedbi Theatera Basel u režiji Christopha Marthalera

"S obzirom da već godinama u europskom umjetničkom teatru ne postoje trendovi ni prevladavajuće estetike i ove godine program će biti ispunjen predstavljanjem recentnih scenskih projekata velikih redatelja i njihovih vizija suvremenog kazališta", ističe Dubravka Vrgoč, umjetnička ravnateljica festivala. Valja napomenuti da su pojedini redatelji već gostovali na prethodnim izdanjima festivala, te sada dolaze prikazati predstave drugačijeg poetičkog pristupa, čime se pruža prilika da se prati njihov umjetnički razvoj.

Smrt u Veneciji, u režiji Thomasa Ostermeiera te izvedbi Schaubühnea am Lehniner Platz, predstava je nadahnuta slavnim filmom Luchina Viscontija, prožeta glazbom Gustava Mahlera i predstavlja spoj dramskog, plesnog i glazbenog kazališta.

Prvi put na Festivalu svjetskog kazališta, s predstavom Oluja dolazi, u režiji Tima Etchellsa, nastupit će britanska kazališna skupina Forced Entertainment. Oluja dolazi inventivna je predstava koja je ogledni primjer rada ove kazališne skupine od njenog osnutka 1984. godine. Ispunjena je apsurdnim situacijima, njeguje osebujan crni humor i anarhičan izvedbeni stil blizak performansu i zbir je raspršenih priča koje problematiziraju život u njegovoj sveukupnosti.

Dugo putovanje u noć najpoznatija je drama američkog dramatičara Eugenea O’Neilla i velikim je djelom nadahnuta njegovom osobnom potresnom obiteljskom pričom, zbog čega je autor i uvjetovao da se može izvoditi tek nakon njegove smrti. Komad u izvedbi skupine Toneelgroep Amsterdam portretira ljude koji ne mogu živjeti zajedno, no ni biti sami. Predstava će nizozemsku premijeru imati 25. kolovoza u Amsterdamu, dok će na Festivalu svjetskog kazališta imati svjetsku premijeru.

Predstava King Size redatelja Christopha Marthalera, u izvedbi Theatera Basel, glazbena je predstava koja u intimnom okruženju kreveta velikog formata u jednoj hotelskoj sobi progovara o kiču, dobrom i lošem ukusu te složenosti ljudskih relacija. Bračni savez i sve što ga prati predstavlja se kao najsloženiji odnos jer obuhvaća emocionalnu, time i neuhvatljivu, kao i vrlo konkretnu, realističnu komponentu. Marthaler u predstavi nastavlja svoja inventivna kazališna promišljanja u smjeru spajanja apstraktnosti glazbe s prozaičnošću ljudske težnje za ljubavi.

Festival svjetskog kazališta održava se od 10. rujna do 5. listopada u Zagrebu

Izvor: FSK

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 12.07.2013