Veliko iskustvo međunarodne suradnje | kulturpunkt

Najave Promocija

<

Veliko iskustvo međunarodne suradnje

CROSOL, platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske predstavlja knjigu Razvojna suradnja kroz nasljeđe Pokreta nesvrstanih.

11.04.2016 , Zagreb - Knjižnica Bogdan Ogrizović

FOTO: commons.wikimedia

  • A
  • +
  • -

U ponedjeljak, 11. travnja s početkom u 17 sati u knjižnici Bogdana Ogrizovića održava se promocija knjige Razvojna suradnja kroz nasljeđe Pokreta nesvrstanih, u organizaciji CROSOL-a - Platforme za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske.

O temi razvojne suradnje za vrijeme Pokreta nesvrstanih govorit će dr. sc. Biserka Cvjetičanin iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose koja je ujedno i jedna od autorica knjige, Budimir Lončar, bivši Ministar vanjskih poslova Jugoslavije, dr. sc.Tvrtko Jakovina, redoviti profesor svjetske povijesti 20. stoljeća Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a raspravu će moderirati novinarka Ivana Veličković -Dragičević.

Odlukom OECD/DAC-a od listopada 2011. godine, Hrvatska je izbrisana s liste zemalja primateljica međunarodne pomoći, te je tako ušla u kategoriju zemalja donatorica, što podrazumijeva preuzimanje značajnih obveza u području kreiranja politike međunarodne razvojne suradnje, ali i osiguravanja odgovarajućih resursa za njezinu provedbu. Time je nakon dugih 20 godina ratne i post-ratne obnove, Hrvatska dobila priliku krenuti sa razvojem svoje politike međunarodne razvojne suradnje ali se i aktivnije uključi u istoimene europske politike.

Iskustvo rata i poraća zasigurno je uvelike obilježilo Hrvatsku i upravo to iskustvo rata može postati svojevrsna strateška prednost Hrvatske u međunarodnim razvojnim politikama, a posebno politikama Europske unije. Ipak to iskustvo nije jedini temelj iz kojega možemo graditi vlastite politike međunarodne razvojne suradnje. Gotovo je u potpuni zaborav pala činjenica da je Hrvatska u okvirima bivše Jugoslavije stekla ogromno iskustvo međunarodne suradnje kroz Pokret nesvrstanih. Upravo je Pokret nesvrstanih veliki dio svojih aktivnosti temeljio na međunarodnoj razvojnoj suradnji i to primarno između samih članica pokreta.

U ovoj knjizi na simboličan način prisjećamo se samo nekih od velikih projekata provedenih kroz Pokret nesvrstanih i propitujemo do koje mjere suvremene politike međunarodne razvojne suradnje možemo graditi na nasljeđu Pokreta nesvrstanih.

 

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 08.04.2016