Vertikalni tornjevi | kulturpunkt

Najave Događanje

<

Vertikalni tornjevi

U sklopu druge ovogodišnje ture projekta Motel Trogir, obilazi se Trešnjevačka ljepotica, stambeno-poslovni neboder u Ozaljskoj ulici.

27.05.2017
  • A
  • +
  • -

Druga ovogodišnja tura projekta Motel Trogir pod nazivom Trešnjevačka ljepotica, odvija se u subotu, 27. svibnja u 12 sati. Radi se o stambeno-poslovnom neboderu u Ozaljskoj ulici, projektanta Slavka Jelineka i suradnika Miroslava Pašagića (1967-1969).

Vertikale stambenih i poslovnih tornjeva Slavka Jelineka među najupečatljivijim su arhitektonskim markerima Zagreba druge polovine 20. stoljeća. Ostvarenja poput „Zagrepčanke“ ili nebodera u Veslačkoj ulici, Trnskom ili Zapruđu do danas funkcioniraju kao identitetske odrednice svojih dijelova grada. Jedna od najvećih koncentracija Jelinekovih visokih zgrada nalazi se na širem području Trešnjevke: od hotela „Sport“ („Panorama“), preko 17-katnih tornjeva na Novoj cesti do „trešnjevačke ljepotice“ – stambeno-poslovnog nebodera u Ozaljskoj ulici na čijem su se posljednjem, 22. katu bile smjestile i uredske prostorije arhitektonskog ateljea AGI-46 u kojem je Jelinek bio direktor i glavni projektant od 1960. do umirovljenja 1985. godine. Arhitektonska artikulacija i izvedba ove investicije, osmišljena suradnjom Jelinekovog tima i građevinskog poduzeća „Industrogradnja“, označila je iskorak u tadašnjoj projektantskoj i građevinskoj praksi, odnosno pionirsko prenošenje tehnologije klizne oplate iz industrijske u stambenu arhitekturu koje je omogućilo bržu i ekonomski povoljniju realizaciju visokih objekata i time započela novu dionicu u povijesti hrvatske stanogradnje iz razdoblja socijalizma. 

Stručno vodstvo: Lidija Butković Mićin/ Motel Trogir

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 26.05.2017