Verujem, ne verujem | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Verujem, ne verujem

U Galeriji P74 u Ljubljani otvara se samostalna izložba Mihaela Gibe.

Izložba naslovljena Trust me I trust you bit će otvorena u petak, 9. ožujka, u 19 sati, a dan ranije, 8. ožujka, u SCCA - Zavodu  za sodobno umetnost, Mihael Giba će održati prezentaciju projekta i svog umjetničkog rada. 

Mihael Giba je vizualni umjetnik koji u svojim radovima istražuje odnos računalnih tehnologija i slikarstva te vizualizaciju podataka. Umjetnik je razvio poseban računalni softver koji služi kao osnova njegovih instalacijama. Zajednički element projektima je mapiranje kako pojedinačnih tako i globalnih društvenih fenomena.

Rad Trust me, I trust you bavi se aktualnom temom izigranog povjerenja građana prema političarima. Sastoji se od pet umjetničkih knjiga temeljenih na Ugovoru o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, Ugovoru o međusobnim odnosima dioničara Ine, Glavnom ugovoru o plinskom poslovanju, Sporazumu dioničara Sunčanog Hvara (Ugovor o prodaji Sunčanog Hvara) i Arbitražnom sporazumu Hrvatske sa Slovenijom

"Pravni dokumenti i međunarodni ugovori hrvatske vlade su redizajnirani u Gibinom u umjetničkom jeziku, tako da djeluju kao transfer između gledatelja i jezika birokracije. Vizualizacijom informacija iz originalnih ugovora Giba prikazuje kako, kao obični građanin, sa minimalnim znanjem pravnih smicalica, pravnih i ekonomskih izraza koji bi se dali isčitati iz originalnih ugovora, izčitava spomenute ugovore. Da li obični građani koje zastupaju političari moraju imati takva znanja i kontrolirati njihov svaki korak, ili vjerovati političarima?  Dajući svoje povjerenje ljudima da nas zastupaju upitanjima koja se tiču svih nas nestaje potreba za takvim znanjem i nepotrebno je čitati ugovore koje sklapa vlada, ili ipak možda i nije?", stoji u umjetnikovu objašnjenju rada.

Miheal Giba rođen je 1985. godine u Čakovcu. 2003. godine nakon završetka Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu upisuje Umjetničku akademiju u Splitu. 2008. godine diplomirao slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi prof. Nine Ivančić. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Splitu. Radi kao asistent na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu. Izlagao je do sada na šest samostalnih izložbi, i većem broju skupnih. Živi u Zagrebu.

Kustosica projekta je Yasmin Martin Vodopivec. Izložba ostaje otvorena do 28. ožujka.
Izvor: SCCA / Center in Galerija P74

 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 06.03.2012