Veze muzeja i lokalne zajednice | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

Veze muzeja i lokalne zajednice

Kakve priče nastaju kad zaskočite prolaznike u novozagrebačkoj četvrti te koliko se oni žele uključiti u kreativne procese, tema je izložbe video-radova grupe Flatform u MSU-u.

23.04.2013 - 24.04.2013 , Zagreb - MSU, Dvorana Gorgona

Grupa umjetnika koja djeluje pod nazivom Flatform, nakon ovogodišnje iznimno uspješne samostalne izložbe u washingtonskom Hirschorn Muzeju, predstavlja projekt posebno naručen za MSU. Inače, grupa se sastoji od nekoliko umjetnika koji žive na relaciji između Milana i Berlina, no za ovu priliku Flatform predstavlja jezgru grupe, autore Anna Mariju Martenu i Roberta Taronija.

Riječ je o dokumentaciji niza akcija koje izvode u okolici Muzeja koristeći mobilnu strukturu, takozvani Flatcase. Desetak dana šeću Središćem i susjednim novozagrebačkim četvrtima pokazujući prolaznicima što su snimili Flatcaseom i mole ljude da stvore priču na temelju tih snimaka. Snimanje kvartovskih pripovijesti samo je jedna od niza strategija kojom se koriste kako bi slučajne prolaznike novozagrebačkih naselja uključili u kreativne procese. Svjesni ideje da javni prostor ne postoji sam po sebi i za sebe nego podrazumijeva neki događaj koji će ga artikulirati, njihov je angažman od neobične važnosti za stvaranje čvršćih veza između muzeja i lokalne zajednice.

Svojim ležernim i neopterećenim pristupom participativnoj umjetnosti, stvorili su zanimljiv video/dokumentarni opus koji se do sada predstavio na brojnim filmskim festivalima poput Venecijanskog filmskog festivala, međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu ili Edinburgu, odnosno na međunarodno priznatim izlagačkim institucijama poput pariškog Centra Pompidou, moskovskog Centra za suvremenu kulturu ili berlinske Haus der Kulturen der Welt.

Projekcija njihovih recentnih radova bit će u utorak, 23. travnja, u 18 sati u dvorani Gorgona.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 16.04.2013