Vibracijski tragovi pulsiranja | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Vibracijski tragovi pulsiranja

Ivana Škvorčević naglasak stavlja na procesualni karakter rada, koji ovisi o izvanjskim utjecajima, registriran u mediju grafike dubokog tiska.

10.11.2017 - 19.11.2017 , Rijeka - Galerija SKC
  • A
  • +
  • -

Otvorenje izložbe Vibracije registrirane u dubokom tisku Ivane Škvorčević održat će se u petak, 10. studenog, u Galeriji Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci (SKC Palach), u 19 sati, u sklopu programa Zvučni zid.

Ivana Škvorčević studentica je multimedije diplomskog studija likovne kulture Umjetničke akademije u Osijeku. Radom Vibracije registrirane u dubokom tisku Ivana Škvorčević istražuje nove mogućnosti stvaranja u klasičnom mediju grafike. Pri izradi matrice ne koristi svoje tijelo na uobičajeno mehanički način, u vidu pritiska ruke pri udubljivanju metalne ploče, već umjesto toga snima vlastite otkucaje srca u različitim psihofizičkim situacijama (npr. tjelovježba, stres). Snimke otkucaja, odnosno vibracije koje nastaju reproduciranjem zvuka na zvučnik, glavni su izvori modifikacije koji postepeno stvaraju kompozicije. U ovom slučaju tijelo nije izravno prisutno i provokativno kao u nekim primjerima body arta, već je tihi, pozadinski generator umjetničkog djela. Krajnji rezultat, koji je nemoguće predvidjeti, zavisi, dakle, o osobitosti samog zvučnog zapisa i odabiru tehnike dubokog tiska. U prvom radu autorica prepušta kretanje igle za crtanje petominutnim vibracijama otkucaja srca, a tanke, uznemirene linije nalikuju valovima kakve bilježi elektrokardiogram. Takav otisak, koji u slučaju snimke srca u stresnoj situaciji registrira gušće i deblje linije, razlijeva se u ostalim grafičkim eksperimentima u apstraktnije forme. 

Kao još jedan važan element autorica ističe kemijske procese potrebne pri izradi grafičkih otisaka, primjerice djelovanje soli kroz period od tri tjedna ili djelovanje kiseline u slučaju bakropisa. Nagrizanje metalnih ploča umjetnica uspoređuje s kemijskim procesima koji se odvijaju unutar ljudskog tijela. Obje vrste reakcija, one tjelesne i one na matrici umjetničkog djela, tek su pod neznatnom kontrolom autorice i prepuštene su djelovanju vremena.

Škvorčević tako naglasak stavlja na procesualni karakter rada, koji ovisi o izvanjskim utjecajima, odnosno o "autobiografskim" vibracijskim tragovima pulsiranja srca. Njezine radove stoga možemo definirati kao intimne i emotivne zapise, registrirane u mediju grafike dubokog tiska. 

Izložbu je moguće pogledati do 17. studenog.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 09.11.2017