Video-feminizam | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Video-feminizam

Udruga K-zona je u 2012. godini započela produkciju televizijskih video priloga koji tematiziraju položaj žena u društvu, te omogućuju bolju vidljivost njihovog djelovanja.

  • A
  • +
  • -

Prilozi se emitiraju svakog drugog tjedna u sklopu emisije Dobro jutro, Hrvatska na prvom programu Hrvatske televizije, a od sada ih se može pogledati i na portalu Vox Feminae.net.

Za novinarsko-scenaristički dio Vox Feminae priloga zadužene su Danijela Stanojević Majerić i Vedrana Sunko, dok se iza kamere izmjenjuju Ana Opalić, Mirna Bačun i Dalija Noa Pintarić, koja je ujedno zadužen za montažu i postprodukciju priloga.

U prvoj polovini godine kroz reportaže i priloge predstavljena je Lička ženska socijalna zadruga u nastajanju, čakovečka socijalna zadruga Humana Nova, problematizirao se status žena u malom i velikom poduzetništvu, baš kao i njihov položaj u prošlosti. Također se istražilo razumiju li građani pojam "rodna diskriminacija", te znaju li da je zakonom zabranjena, kao i  to koliko su javna zagovaranja i medijske kampanje uspjele u svojoj nakani da pomognu žrtvama obiteljskog nasilja. Kroz priloge se analiziralo odnose moći unutar obitelji, kao i u ulogu žena u braku, popratilo se zagrebačku Povorku ponosa, te gostovanje ženskog filmskog festivala iz Bruxellesa Elles Tournent – Dames Draaien.

Do sada objavljene priloge možete pogledati ovdje, a lista će se nadopunjavati novim prilozima odmah nakon premijernog prikazivanja na Hrvatskoj televiziji. 

Izvor: Vox Feminae

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 11.07.2012