VIDEO: Imamo veliku odgovornost, ali i moć | kulturpunkt

VIDEO: Imamo veliku odgovornost, ali i moć

S redateljicom Dijanom Milošević i glumicom Ivanom Milenović Popović razgovaramo o povijesti Dah teatra i aktualnim problemima ovog nezavisnog beogradskog kazališta.

Razgovarala: Vesna Milosavljević
  • A
  • +
  • -

Dah teatar već gotovo 25 godina djeluje kao nezavisno kazalište u Beogradu. Steklo je zavidan međunarodni ugled angažiranim predstavama kojima podsjeća na strahote ovih prostora, ali i šireg suvremenog društva, te skreće pažnju na diskriminaciju i afirmira bogatstvo različitosti. Svoju je prvu antiratnu predstavu Ova vavilonska pometnja, temeljenu na pjesmama Bertolta Brechta, Teatar izveo u javnom prostoru u centru Beograda u vrijeme kada nije bilo dozvoljeno da se rat uopće spominje.

Suosnivačica i redateljica Dijana Milošević i glumica Ivana Milenović Popović govore o i novim problemima Dah teatra koji se tiču prostora za rad, nezavidnog položaja nezavisne kulturne scene uopće i značenju podrške javnosti, kao i o planovima, međunarodnoj suradnji i brojnim gostovanjima u inozemstvu.

Intervju je nastao u sklopu Abecede nezavisne kulture, projekta dokumentiranja i predstavljanja kulturnih i umjetničkih praksi u regiji koji, uz potporu Balkanskog fonda za umjetnost i kulturu (BAC), zajednički provode SEEcult.org, Kulturpunkt.hr i Booksa.hr. Autori intervjua su novinarka Vesna Milosavljević, snimatelj Milan Nešić i montažerka Marija Aranđelović.


Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 02.07.2015

VEZANE VIJESTI

VIDEO: Kultura postavlja pitanja, ali daje i odgovore

Razgovarala: Vesna Milosavljević
Borka Pavićević, direktorica Centra za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu, govori o dvadeset godina rada ove neprofitne kuturne organizacije.

VIDEO: Uradi to za drugoga

Razgovarala: Vesna Milosavljević
Đorđe V. Gregović, osnivač Za Druge iz Petrovca u Crnoj Gori, govori o kulturnoj politici i položaju nevladinog sektora u kulturi, posebno manjih organizacija u manjim mjestima.

VIDEO: Razmišljati o prostoru kao cjelini

Razgovarala: Vesna Milosavljević
S Tatjanom Rajić, jednom od osnivačica kotorske organizacije Expeditio, razgovaramo o djelovanju u području održive arhitekture, kulturnog nasljeđa i planiranja prostora.