VIDEO: Kultura postavlja pitanja, ali daje i odgovore | kulturpunkt

VIDEO: Kultura postavlja pitanja, ali daje i odgovore

Borka Pavićević, direktorica Centra za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu, govori o dvadeset godina rada ove neprofitne kuturne organizacije.

Razgovarala: Vesna Milosavljević
  • A
  • +
  • -

Početkom 2015. Centar za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) obilježio je 20 godina rada tijekom kojih je organizirao preko pet tisuća predstava, performansa, izložbi, koncerata, tribina, filmova, radionica, seminara, konferencija, predavanja i umjetničkih eksperimenata. CZKD svoje je prvo organizirano događanje 1995. otvorio zvukom sirene za uzbunu i izlaganjem dokumenata, fotografija, knjiga i drugih predmeta koji su preživjeli višedesetljetni diskontinuitet u kulturnoj namjeni prostora u u Paviljonu Veljković u Beogradu, koji se nalazi na mjestu Musea, prvog privatnog muzeja na Balkanu iz 1931. godine. Bio je to poziv na prepoznavanje kulturnog i javnog dobra i osvajanje polja za političku akciju. 

Borka Pavićević, direktorica CZKD-a, govori o dvadeset godina rada ove neprofitne kuturne organizacije, suočavanju s prošlosti, ali i sadašnjosti, medijima i civilnom društvu u Srbiji, angažiranoj umjetnosti i nezavisnoj kulturnoj sceni. O programima CZKD-a govori Aleksandra Sekulić.

Intervju je nastao u sklopu Abecede nezavisne kulture, projekta dokumentiranja i predstavljanja kulturnih i umjetničkih praksi u regiji koji, uz potporu Balkanskog fonda za umjetnost i kulturu (BAC), zajednički provode SEEcult.org, Kulturpunkt.hr i Booksa.hr. Autori intervjua su novinarka Vesna Milosavljević, snimatelj Dragan Radosavljević i montažerka Marija Aranđelović.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 15.06.2015

VEZANE VIJESTI

VIDEO: Uradi to za drugoga

Razgovarala: Vesna Milosavljević
Đorđe V. Gregović, osnivač Za Druge iz Petrovca u Crnoj Gori, govori o kulturnoj politici i položaju nevladinog sektora u kulturi, posebno manjih organizacija u manjim mjestima.

VIDEO: Ulog u budućnost umjetnosti

Razgovarala: Vesna Milosavljević

U sklopu projekta Abeceda nezavisne kulture razgovarali smo s Darkom Radosavljević, direktoricom Remonta - nezavisne umetničke asocijacije.

VIDEO: Vertikala u napuklom društvu

Razgovarala: Vesna Milosavljević

Prvi u nizu intervjua u sklopu projekta Abeceda nezavisne kulture bavi se radom beogradskog Teatra Mimart, jednim od od prvih alternativnih kazališta na prostoru Jugoslavije.