VIDEO: Kultura postavlja pitanja, ali daje i odgovore | kulturpunkt

VIDEO: Kultura postavlja pitanja, ali daje i odgovore

Borka Pavićević, direktorica Centra za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu, govori o dvadeset godina rada ove neprofitne kuturne organizacije.

Razgovarala: Vesna Milosavljević

Početkom 2015. Centar za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) obilježio je 20 godina rada tijekom kojih je organizirao preko pet tisuća predstava, performansa, izložbi, koncerata, tribina, filmova, radionica, seminara, konferencija, predavanja i umjetničkih eksperimenata. CZKD svoje je prvo organizirano događanje 1995. otvorio zvukom sirene za uzbunu i izlaganjem dokumenata, fotografija, knjiga i drugih predmeta koji su preživjeli višedesetljetni diskontinuitet u kulturnoj namjeni prostora u u Paviljonu Veljković u Beogradu, koji se nalazi na mjestu Musea, prvog privatnog muzeja na Balkanu iz 1931. godine. Bio je to poziv na prepoznavanje kulturnog i javnog dobra i osvajanje polja za političku akciju. 

Borka Pavićević, direktorica CZKD-a, govori o dvadeset godina rada ove neprofitne kuturne organizacije, suočavanju s prošlosti, ali i sadašnjosti, medijima i civilnom društvu u Srbiji, angažiranoj umjetnosti i nezavisnoj kulturnoj sceni. O programima CZKD-a govori Aleksandra Sekulić.

Intervju je nastao u sklopu Abecede nezavisne kulture, projekta dokumentiranja i predstavljanja kulturnih i umjetničkih praksi u regiji koji, uz potporu Balkanskog fonda za umjetnost i kulturu (BAC), zajednički provode SEEcult.org, Kulturpunkt.hr i Booksa.hr. Autori intervjua su novinarka Vesna Milosavljević, snimatelj Dragan Radosavljević i montažerka Marija Aranđelović.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 15.06.2015

VEZANE VIJESTI

VIDEO: Uradi to za drugoga

Razgovarala: Vesna Milosavljević
Đorđe V. Gregović, osnivač Za Druge iz Petrovca u Crnoj Gori, govori o kulturnoj politici i položaju nevladinog sektora u kulturi, posebno manjih organizacija u manjim mjestima.

VIDEO: Ulog u budućnost umjetnosti

Razgovarala: Vesna Milosavljević

U sklopu projekta Abeceda nezavisne kulture razgovarali smo s Darkom Radosavljević, direktoricom Remonta - nezavisne umetničke asocijacije.

VIDEO: Vertikala u napuklom društvu

Razgovarala: Vesna Milosavljević

Prvi u nizu intervjua u sklopu projekta Abeceda nezavisne kulture bavi se radom beogradskog Teatra Mimart, jednim od od prvih alternativnih kazališta na prostoru Jugoslavije.