VIDEO: Razgovor s BADco. | kulturpunkt

VIDEO: Razgovor s BADco.

Balansirajući između suvremenog plesa i eksperimentalnog kazališta, BADco. kontinuirano gradi prepoznatljiv i višeslojan umjetnički opus te kapacitet za njegovu recepciju i interpretaciju.

Razgovarala: Antonija Letinić
  • A
  • +
  • -

Domaća izvedbeno-umjetnička scena u posljednjih dvadesetak godina pamti proplamsaj brojnih kolektiva, pojedinaca i fenomena koji su se nadovezali na trend eksperimentalnog, interdisciplinarnog, kritičkog i angažiranog plesnog i kazališnog jezičnog rada započetog još u '70-ima 20. stoljeća. Važan doprinos toj raznolikosti, specifičan estetski i problemski pristup i poticaj drugim akterima, ali i međunarodnoj prepoznatljivosti ovdašnje scene svakako je dao izvedbeni kolektiv BADco. svojim petnaestogodišnjim radom. Balansirajući trajno u prostoru između suvremenog plesa i eksperimentalnog kazališta, kolektiv kontinuirano gradi lako prepoznatljiv, višeslojan i visoko potentan umjetnički opus, ali i kapacitet za njegovu analitičku recepciju i interpretaciju. U razgovoru s članovima kolektiva osvrnuli smo se na njihova ishodišta i uzore, specifičnost jezika koji koriste, odnos s kontekstom u kojem djeluju, kao i na napore u proizvodnji teorijskih alata za analizu novih pristupa i strategija u izvedbenim umjetnostima.

Intervju je nastao u sklopu Abecede nezavisne kulture, projekta dokumentiranja i predstavljanja kulturnih i umjetničkih praksi u regiji koji, uz potporu Balkanskog fonda za umjetnost i kulturu, zajednički provode SEEcult.org, Kulturpunkt.hr i Booksa.hr. Autori intervjua su novinarka Antonija Letinić, snimatelj Ivan Slipčević i redatelj Kyril Rubinstein.

Cijeli razgovor možete pogledati ovdje.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 28.08.2015

VEZANE VIJESTI

VIDEO: Razgovor s Markom Breceljem

Razgovarala: Matija Mrakovčić
Meki terorizam proizlazi iz svijesti da ukrasna umjetnost ne vrijedi ništa, da vrijedi jedino agitacijska umjetnost u prostoru koji je postao otporan na bilo kakvu agitaciju.

VIDEO: Razgovor s Anom Hušman

Razgovarala: Janja Sesar
Ana Hušman umjetnica je u području eksperimentalnog filma i videa čiji su počeci rada i njegov razvoj uvelike vezani uz nezavisnu kulturnu scenu u posljednjih petnaest godina.

VIDEO: Razgovor s Markom Tomašem

Razgovarala: Janja Sesar
S Markom Tomašem, pjesnikom i aktivistom, razgovaramo o njegovom životu i radu na relaciji Mostar-Zagreb-Split-Mostar.

VIDEO: Razgovor s Damirom Bartolom Indošem

Razgovarala: Matija Mrakovčić
Indoš razvija specifičnu umjetničku poetiku temeljenu na zvuku i fizičkom radu kojim sebe i gledatelje pokušava dovesti do krajnje točke izdržljivosti.

VIDEO: Razgovor s Mladenom Stilinovićem

Razgovarala: Matija Mrakovčić
U video intervjuu s Mladenom Stilinovićem razgovaramo o njegovoj umjetničkoj praksi od 1970-ih do danas.

VIDEO: Razgovor sa Sinišom Labrovićem

Razgovarala: Matija Mrakovčić
Ignorancija je aktivno stanje, ignorancija nije stanje pasivnosti. Hrvatska aktivno odbija priznati svoju bližu ili dalju okolinu i prostor pa i zaboraviti povijesno naslijeđe.