VIDEO: Razgovor s Markom Breceljem | kulturpunkt

VIDEO: Razgovor s Markom Breceljem

Meki terorizam proizlazi iz svijesti da ukrasna umjetnost ne vrijedi ništa, da vrijedi jedino agitacijska umjetnost u prostoru koji je postao otporan na bilo kakvu agitaciju.

Razgovarala: Matija Mrakovčić
  • A
  • +
  • -

Marko Brecelj, glazbenik, performer i meki terorist, na specifičnoj mješavini jezika bivše Jugoslavije govori o svom četrdesetogodišnjem angažmanu u kulturnom prostoru uspostavljenom sedamdesetih godina prošloga stoljeća, a koji, prema njemu, postoji i dan-danas. Predsjednik Društva prijatelja zmernega napretka i dugogodišnji voditelj koparskog Omladinskog centra svoje je djelovanje u civilnom, ali i javnom sektoru isprepleo s nužnim pitanjima suradnje, solidarnosti, agitacije i umjetničke provokacije, a specijalno za gledatelje intervjua održao je i nekoliko performans-predavanja pred kamerom.

 

 

Intervju je nastao u sklopu Abecede nezavisne kulture, projekta dokumentiranja i predstavljanja kulturnih i umjetničkih praksi u regiji koji, uz potporu Balkanskog fonda za umjetnost i kulturu, zajednički provode SEEcult.org, Kulturpunkt.hr i Booksa.hr. Autori intervjua su novinarka Matija Mrakovčić, snimatelj Ivan Slipčević i redatelj Kyril Rubinstein.

Cijeli razgovor možete pogledati ovdje.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 29.07.2015

VEZANE VIJESTI

VIDEO: Razgovor s Anom Hušman

Razgovarala: Janja Sesar
Ana Hušman umjetnica je u području eksperimentalnog filma i videa čiji su počeci rada i njegov razvoj uvelike vezani uz nezavisnu kulturnu scenu u posljednjih petnaest godina.

VIDEO: Razgovor s Damirom Bartolom Indošem

Razgovarala: Matija Mrakovčić
Indoš razvija specifičnu umjetničku poetiku temeljenu na zvuku i fizičkom radu kojim sebe i gledatelje pokušava dovesti do krajnje točke izdržljivosti.

VIDEO: Razgovor s Markom Tomašem

Razgovarala: Janja Sesar
S Markom Tomašem, pjesnikom i aktivistom, razgovaramo o njegovom životu i radu na relaciji Mostar-Zagreb-Split-Mostar.