VIDEO: Umetnost može lečiti i menjati svet | kulturpunkt

VIDEO: Umetnost može lečiti i menjati svet

Sa Šok zadrugom iz Novog Sada razgovaramo o više od 20 godina aktivističko-kritičko-etičko-umetničke prakse.

Razgovarala: Vesna Milosavljević
  • A
  • +
  • -

Led art, osnovan 1993. godine na inicijativu novosadskog umetnika Nikole Džafe, prerastao je od gerilske, subverzivne umetničke grupe 1990-ih u kritički kolektiv društvenih i umetničkih praksi (Art klinika) 2000-ih, a prateći ubrzani puls socijalnih i političkih promena, dospeo je 2014. do novog konceptualnog okvira za buduće delovanje - zadrugarstva kao nove artikulacija zajedništva. Šok zadruga je nastala nakon eutanazije Art klinike, čije je 12-godišnje delovanje obeleženo aktivističko-kritičko-etičko-umetničkom praksom, a zasnovano na utopijskoj ideji da umetnost može lečiti i menjati svet - kao odgovor na bolesno društvo u kojem živimo.

Nikola Džafo, Silvia Dražić i Filip Markovinović govore u intervjuu za SEEcult.org o utopijskoj ideji da umetnost može lečiti i menjati svet, anticipiranju stvarnosti i dometima angažovanog delovanja, kulturnoj politici kojoj nedostaje svest da treba raditi i više od jednog mandata, pokušajima udruživanja novosadske nezavisne scene radi promena, rasprodaji umetnosti na pijaci i svodjenju računa...

Intervju je nastao u sklopu Abecede nezavisne kulture, projekta dokumentiranja i predstavljanja kulturnih i umjetničkih praksi u regiji koji, uz potporu Balkanskog fonda za umjetnost i kulturu (BAC), zajednički provode SEEcult.org, Kulturpunkt.hr i Booksa.hr. Autori intervjua su novinarka Vesna Milosavljević, snimatelj Milan Nešić i montažerka Marija Aranđelović.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 07.08.2015

VEZANE VIJESTI

VIDEO: Tač.ka je kao kulturna akupunktura

Razgovarala: Vesna Milosavljević

S Nemanjom Čađom, članom Grupe vizualnih umjetnika Tač.ka iz Prijedora, razgovaramo o dosadašnjem radu grupe i problemima na koje ta nezavisna umjetnička inicijativa nailazi.

VIDEO: Razgovor s Anom Hušman

Razgovarala: Janja Sesar
Ana Hušman umjetnica je u području eksperimentalnog filma i videa čiji su počeci rada i njegov razvoj uvelike vezani uz nezavisnu kulturnu scenu u posljednjih petnaest godina.

VIDEO: Razgovor s Markom Breceljem

Razgovarala: Matija Mrakovčić
Meki terorizam proizlazi iz svijesti da ukrasna umjetnost ne vrijedi ništa, da vrijedi jedino agitacijska umjetnost u prostoru koji je postao otporan na bilo kakvu agitaciju.