VIDEO: Vertikala u napuklom društvu | kulturpunkt

VIDEO: Vertikala u napuklom društvu

Prvi u nizu intervjua u sklopu projekta Abeceda nezavisne kulture bavi se radom beogradskog Teatra Mimart, jednim od od prvih alternativnih kazališta na prostoru Jugoslavije.

Razgovarala: Vesna Milosavljević

Nela Antonović, Čvor, 2008.

  • A
  • +
  • -

Teatar Mimart, jedno od prvih alternativnih kazališta na prostoru bivše Jugoslavije, realiziralo je u proteklih 30 godina više od 50 predstava i nekoliko stotina performansa kojima je pokušalo ukazati na probleme u društvu i utjecati na promjene na bolje.

Povodom jubileja Mimarta, osnivačica i redateljica tog teatra Nela Antonović govori u intervjuu za SEEcult.org o razlozima bavljenja neverbalnim teatrom, razlikama u uvjetima rada nekada i sada, posljedicama financijske krize na umjetničku produkciju, publici, kritici, medijima - trodecenijskom traganju za, kako kaže, "vertikalom u napuklom društvu", u kojem je očigledno samo da je kulturna politika "vezana za politiku".

Intervju je nastao u sklopu Abecede nezavisne kulture, projekta dokumentiranja i predstavljanja kulturnih i umjetničkih praksi u regiji kojega, uz potporu Balkanskog fonda za umjetnost i kulturu, zajednički provode SEEcult.org, Kulturpunkt.hr i Booksa.hr. Autori intervjua su novinarka Vesna Milosavljević, snimatelj Milan Nešić i montažerka Marija Aranđelović

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 13.05.2014