Vidjeti krizu kao početak | kulturpunkt

Najave Predstavljanje

<

Vidjeti krizu kao početak

Autorice i urednice zbornika The Cultural Life of Capitalism in Yugoslavia: (Post)Socialism and its Other govore o socijalizmu i kapitalizmu, Jugoslaviji i onome što slijedi.

28.06.2018 , Zagreb - Booksa
  • A
  • +
  • -

U četvrtak, 28. lipnja u 20 sati u klubu Booksa autorice i urednice zbornika The Cultural Life of Capitalism in Yugoslavia: (Post)Socialism and its Other (Palgrave Macmillan, New York, 2017) Dijana Jelača, Maša Kolanović i Danijela Lugarić razgovarat će s Booksinom Miljenkom Buljević o nekim od pitanja koja se problematiziraju u zborniku.

Književni teoretičar Robert Rakočević opisao je postjugoslavensku situaciju u književnosti kao stanje koje ''implicira punu svest o prošlosti, ali ne i fatalističnu vezanost za nju, i sposobnost da se kriza vidi kao novi početak, a ne kao kraj''. Takvo stanje oblikuje umjetnički, intelektualni pa i egzistencijalni habitus velikog broja autora i autorica iz regije. O svemu tome i mnogočemu još razgovarat će se s autoricama i urednicama zbornika, otvarajući pritom pitanja gdje su socijalizam i kapitalizam, Jugoslavija i ono što slijedi u njihovim istraživanjima, pisanjima, praksama i razmišljanjima danas.

Dijana Jelača predavačica je na Brooklyn Collegeu u New Yorku. Autorica je i urednica nekoliko monografija o postjugoslavenskoj kinematografiji, feminističkim filmskim studijima, sjećanju i traumi. Programska je selektorica Festivala bosanskog filma u New Yorku.

Maša Kolanović docentica je ne Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Autorica je i urednica nekoliko knjiga fikcije i znanstvenih monografija posvećenih problematici socijalizma, tranzicije, popularne kulture i književnosti. 

Danijela Lugarić docentica je na Odsjeku za istočnoslavenske jezike i književnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu te predstojnica Zavoda za znanost o književnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Autorica je i urednica više knjiga.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 28.06.2018