Vidljivost filmskih stvarateljica | kulturpunkt

Najave Konferencija

<

Vidljivost filmskih stvarateljica

Međunarodna konferencija o ženama u filmskoj industriji okuplja istaknute predstavnice audiovizualne industrije s ciljem poticanja rasprave o ulozi i položaju žena u filmskoj industriji.

21.02.2019 - 22.02.2019 , Zagreb - Društvo hrvatskih filmskih redatelja (DHFR), Zagreb - Muzej Mimara

FOTO: Dean Shareski

Međunarodna konferencija o ženama u filmskoj industriji održat će se 21. i 22. veljače u zagrebačkom muzeju Mimara i u prostorima Društva hrvatskih filmskih redatelja (DHFR). Konferencija u organizaciji DHFR-a okupit će brojne istaknute predstavnice domaće i svjetske audiovizualne industrije s ciljem poticanja rasprave o ulozi i položaju žena u filmskoj industriji. 

U Zagreb tako, među ostalima, stižu Pauline Durand Vialle, izvršna direktorica FERA-e i Kristina Börjeson, predstavnica Švedske u Eurimagesu, producentica Bianca Oana (Touch Me Not, Zlatni medvjed), francuska novinarka Véronique Le Bris i slavne glumice Mirjana Karanović i Neda Arnerić, a pridružuju im se hrvatske redateljice, glumice i producentice: Vlatka Vorkapić, Snježana Tribuson, Lana Barić, Ksenija Marinković, Ankica Jurić Tilić, Tamara Babun i mnoge druge.

Nizom okruglih stolova, panela, predavanja i projekcija obuhvatit će se brojne teme poput vidljivosti filmskih stvarateljica, njihove zastupljenosti, ravnopravnosti, sadržaji vezani uz autorska prava, osobitosti u radu i mnoge druge, objedinjene zajedničkim nazivnikom filmskog stvaralaštva žena.

Uz okrugi stol Film je muškog, a filmska industrija ženskog roda? te panel Autorska prava – ženska prava, posjetitelje konferencije očekuju i dvije zanimljive projekcije. Uz projekciju filma Deveti krug (1960) prisjetit će se scenaristice Zore Dirnbach, prve žene koja je dobila Pulsku Zlatnu arenu, a nakon projekcije kratkometražnog dokumentarnog filma Women Pioneers in European Cinema uslijedit će izlaganje i razgovor s francuskom novinarkom Véronique Le Bris na temu (ne)vidljivosti žena u povijesti filma.

Događanje je otvoreno za javnost, uz obaveznu prethodnu prijavu do 19. veljače radi rezervacije mjesta. Službeni jezici konferencije su hrvatski i engleski uz osiguran simultani prijevod. 

Sve detalje o konferenciji možete pronaći na službenoj stranici Konferencije.  

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 18.02.2019