Vikend u cirkuskom šatoru | kulturpunkt

Najave Manifestacija

<

Vikend u cirkuskom šatoru

U sklopu projekta Cirkobalkana možete pogledati niz zanimljivih predstava za djecu i odrasle koje će izvesti umjetnici iz Francuske, Hrvatske i Srbije. 

12.04.2013 - 15.04.2013 , Zagreb - Pogon Jedinstvo

Suradnički međunarodni projekt cirkuske trupe Cirk'Oblique iz Francuske, Cirkusfere iz Srbije i Cirkorame iz Hrvatske, u Zagreb i Beograd dovodi cirkuski šator kao nezavisni prostor za vježbu, kreaciju i izvedbu, te regionalnim cirkuskim umjetnicima pruža mogućnost edukacije po pitanju funkcioniranja, kreiranja i održivosti kako "putujućeg" performansa tako i cirkuskog šatora. 

Manifetacija je započela 7. travnja, a za ovaj vikend u šatoru postavljenom u dvorišnom prostoru Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade i kluba Močvara najavljeno je nekoliko zanimljivih predstava: 

 

U petak 12. travnja20 sati Le Cirk'oblique iz Francuske izvest će predstavu Kao kap vode u ženskoj torbici - kratke scene iz života za jednu ženu i jedan trapez. "Ekscentrična trapezistica priča, vlastitim metafizičkim jezikom, kako joj fali nježnosti. Uhvaćena u klopku apsurdnosti svakodnevnog života, ona duhovito iskazuje svoju nemoć i vrtoglavicu. Između zemlje i neba, ova krhka žena s rock'n'roll stavom pokušava pobijediti svoje sumnje uz pomoć vječnog pokreta. Ukorijenjena u cirkusu, točka je pjesnički pogled na njezin život kroz koji nam lik priča svoje uspomene, želje i snove", stoji u najavi.


Nakon Le Cirk'oblique, grupa Cirkusfera predstavlja duo performans Posetioci koji kombinacijom fizičkog teatra, manipulacije objektima, ekvilibrizma i glazbe odlazi još jedan korak dalje u istraživanju suvremenog cirkusa. "Posetioci naglasak stavljaju na pristup zvuku koji je krajnje eksperimentalan i nastaje na licu mjesta kroz ozvučavanje pokreta performera, kao i rekvizita koji se koriste. Zvučni 'moduli' skakanja po pokretnoj trampolini, hodanja po žici, čudnih vozila, kablova, kaoscilatora bilježe se tijekom performansa i nadograđuju u kompleksan finalni izraz".


Nakon izvedbi najavljena je Fešta Balkanika s DJ Serom. 

U subotu 13. travnja od 11 do 13 sati najavljen je program za djecu i odrasle. Prva na rasporedu je predstava Nema dilema grupe Cirkorama. "Kolaž - cabaret za sve uzraste i opredjeljenja (pogotovo za djecu i njihove roditelje, djedove i bake). Nezaboravan doživljaj, koji neodoljivo podsjeća na večer u cirkusu samo bez šatora, no ovoga puta u pravom pravcatom cirkuskom šatoru! U ovoj predstavi možete vidjeti presjek klasičnih cirkuskih točaka – od žongliranja i klaunerije do akrobacija 'u zraku' i na tlu, te fakirsko-magijskih elemenata punih iznenađenja, a sve to protkano s diskretnom interakcijom i vrlo umjesnom improvizacijom".


Slijedi predstava Unina buna grupe Razbibriga. "Čarobnjak Arfon, mistik i čudak, povukao se u osamu šume i desetljećima tragao za sastojcima čarobne smjese kako bi stvorio novog junaka i ratnika koji bi ga doveo do zlatnog trona. Tako je nastala junakinja naše priče, nestašna Una. Ne zna se da li je ona ispala kao jedan od niza pogrešnih eksperimenata ili je bila baš taj za kojim je čarobnjak tragao, ali sve do njene punoljetnosti, Arfon je ustrajao u planu da ju pretvori u moćnog vođu. Una je bila poslušna i marljiva učenica, ali nikada sklona ratu. Više ju je zanimalo druženje i igra s njenim prijateljima iz  čarobnog svijeta kao što su dvokljunske ptice, šumski patuljci, vile, te čarobne vodene kaplje. Često je brinula zbog toga što ne shvaća ozbiljno svoju sudbinu ratnice, te je željela otkriti da li postoji još neka svrha njezinog postojanja", najavljeno je. 


Večernji program počinje u 20 sati, a otvorit će ga Cirkusferina predstava Posetioci, nakon koje je zakazna izvedba predstave Ključ 24 izvođača iz Le Cirk'oblique za koju organizatori kažu: "Ključ 24 je burleskna predstava s manipulacijom predmeta i zvuka. Mehaničar obično stalno ima posla s motorima. Ovaj mehaničar čeka da auti prođu, s jednim ključem u svakoj ruci, na rubu piste Formule 1. Sjedi na kutiji za alat, dosadno mu je, stvara svijet u kojem alati postaju živi".

 

Nakon Ključa 24 možete pogledati predstavu Philippea Manceau Legenda o Feilipu. "Krava, kokoši, odašiljanje valova, polja, staja- u Feilipovoj fantaziji o Aziji i njezinim idolima. Feilipo je jednostavan karakter, neobičan, ruralan i fasciniran ratobornim vještinama. Njegovi dani i misli okrenuti su idolima koje svaki dan gleda u filmovima. Želeći postati kao njegovi idoli, svakodnevno ponavlja male rituale u tajnom kinu svoje štale sve dok jednog dana nije odlučio upriličiti demonstraciju svog tajnog rada. Njegov je san - glumiti u filmu sa svojim idolima i biti na vrhu ekrana".

 

 

Nakon izvedbenog programa posjetioce očekuje koncert Tigrove masti 

U nedjelju 14. travnja u 20 sati na rasporedu je predstava Dvije i pol sestre Triko cirkus teatra. "Završni dio klaunske trilogije koju TRIKO radi u suradnji s Lee Delong baziran je na klasičnom tekstu A.P.Čehova Tri sestre. Redateljici je ovaj klasični tekst, koji je obradila u maniri karaktera baziranog u klaunu, a koji se izvodi bez karakterističnog crvenog nosa, poslužio kao motivacija za preispitivanje obiteljskih odnosa, opterećenosti društveno uvjetovanim vezama, te žudnje. Susrećemo tri glumice, tri sestre, tri propale karijere, pune sivilom skrivene nade i žudnje, i to u doba godine kad svi kujemo planove i donosimo novogodišnje odluke. Kroz niz jednoličnih, gotovo ritualnih situacija iz svakodnevice dotjeranih do krajnosti koja prelazi u komično, vidimo ih kako, nostalgično se prisjećajući prošlosti, pokušavaju ugrabiti sretniju budućnost.... Samoća i tragedija suočeni s komičnošću svakodnevice i njenih rituala počinju postepeno isplivavati i dolaziti do izražaja nakon velike slavne cirkuske točke triju sestara koja završava katastrofom i pretvara se u vlastitu parodiju. Nakon svega, sjećanja su jedino što im je preostalo. Ono što sestre ne razumiju jest činjenica da ih vlastita sjećanja priječe od toga da pokušaju promijeniti sadašnje okolnosti i čine ih žrtvama prošlosti... 

Na sceni je čitavo vrijeme prisutan i glazbenik, koji djelomično svira uživo, dok u nekim dijelovima predstave koristi snimljenu muziku, te ujedno igra ulogu najmlađeg brata triju sestara".


 


Raspored ostalih događanja koja će do 30. travnja biti održana u okviru manifestacije Cirkobalkana provjerite na istaknutom linku

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 12.04.2013