Viktorijanci na filmu | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Viktorijanci na filmu

U novom izdanju Književnosti na platnu u Booksi će se razgovarati o brojnim filmskim adaptacijama viktorijanskih romana.

29.11.2011 , Zagreb - Booksa, Zagreb - Booksa
  • A
  • +
  • -
Voditelj tribine Srđan Laterza će s Tatjanom Jukić, izvanrednom profesoricom na Odsjeku za anglistiku zagrebačkog Filozofskog fakulteta, razgovarati o vrlo plodnoj vezi filma i viktorijanske književnosti. Pokušat će se odgovoriti na pitanje zašto djela sestara Brontë imaju toliko filmskih adaptacija i kakav posebni interes za viktorijance gaji Roman Polanski.

Bliži se Božić, pa će biti riječi i o filmskim utjelovljenjima Dickensovih duhova Božića, kao i o Schlesingerovoj adaptaciji Hardyjeva romana Daleko od bjesomučne gomile. Pričat će se i o putu Sherlocka Holmesa, Dracule i Frankensteina od knjige do filma, a otkrit će se i kako je Sweeney Todd od petparačkih viktorijanskih izdanja, preko kazališta došao do Tima Burtona.

Poseban dio razgovora činit će adaptacije neoviktorijanskih djela poput Ženske francuskog poručnika ili Zaposjedanja A.S.Byatt, a ni niz BBC-jevih serija u kojima oživljavaju viktorijanski klasici neće ostati nespomenut.

Tribina se održava u utorak, 29. studenog u 19 sati

 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 28.11.2011