Virtualna šetnja | kulturpunkt

Vijesti Dokumentacija

<

Virtualna šetnja

Udruga IdejNet klub iz Kruševca pokrenula je projekt digitalizacije kulturnog nasljeđa tog grada.

  • A
  • +
  • -

Tim mladih volontera iz Kruševca, omladinska grupa IdejNet klub, a danas udruga istoga naziva, pokrenula je projekt digitalizacije kulturnog nasljeđa tog grada. Portal Slike Kruševca nastao je u okviru projekta Šarengradska e-razglednica koji financira Ministarstvo omladine i sporta Srbije kao dio programa Mladi su zakon

Udruga IdejNet klub iz Kruševca započela je stvaranje online baze informacija o tom gradu i njegovom kulturnom nasljeđu, koje predstavlja kroz fotografije, video zapise te razgovore sa starijim sugrađanima. Prvobitna im je namjera bila ukazati na mogućnost korištenja online komunikacije za pokretanje pozitivnih promjena u društvu, a u cilju digitalizacije kulturnog nasljeđa Kruševca, okupljen je i tim mladih volontera koji radi na prikupljanju najrazličitijih sadržaja o tom gradu nekad i sad. 

Portal je zaživio 29. prosinca 2013, do sada je prikupljeno više od 800 fotografija, lokalna televizija ustupila je dvadesetak video zapisa, gradski tjednik sve svoje brojeve, a poznati lokalni novinari svoje autorske radove. U timu su projekta Miloš Stojadinović, pokretač facebook stranice U vremenu starog Kruševca, i mladi arhitekt Milan Miletić koji na osnovi fotografija izrađuje 3D modele starih zgrada kako bi kreirao virtualnu 3D šetnju kroz stari Kruševac.

Digitalizacija kulturnog nasljeđa Kruševca omogućit će široj javnosti upoznavanje s nekadašnjom umjetnosti, kulturom i šarmom toga grada, ali će, kako navodi sudionica projekta Jelena Stepanović, potaknuti i pitanje odnosa prema njemu danas te pitanje je li 21. vijek donio napredak ili nazadovanje u kulturi Kruševca?

Virtualno možete prošetati kroz Kruševac nekada i sada na službenoj stranici projekta.

slikekrusevca / seecult.org

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 09.01.2014