Virtualni muzej Dotrščina 2021. | kulturpunkt

Natječaji Ostali

<

Virtualni muzej Dotrščina 2021.

Umjetnici i umjetnice pozvani su promišljati odnos prirode i njene obnove u kontekstu masovnog zločina i prevladavanja zla koje ga je uvjetovalo.

ROK: 03.05.2021
  • A
  • +
  • -

Virtualni muzej Dotrščina i Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Zagreba raspisuju javni natječaj za privremenu memorijalnu umjetničku intervenciju u čast žrtava fašizma na prostoru spomen-parka Dotrščina u Zagrebu. 

Spomen-park Dotrščina mjesto je najvećeg masovnog zločina u povijesti Zagreba i jedno od najvećih stratišta Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj. Tijekom Drugog svjetskog rata, na lokaciji današnjeg spomen-parka od strane ustaškog režima ubijeno je na tisuće građana, ponajviše iz Zagreba i okolice, ali i drugih. Od 2012. na prostoru parka izvode se privremene memorijalne umjetničke intervencije u čast žrtava fašizma, u sklopu aktivnosti Virtualnog muzeja Dotrščina. Do sada su realizirani radovi Saše Šimprage, Davora Sanvincentija, Slavena Tolja, Danijela Kovača, Zorana Pavelića, Gilda Bavčevića, Sandre Sterle i Tonke Maleković.

Virtualni muzej Dotrščina autorski je projekt Saše Šimprage. Cilj ovog natječaja je posredstvom suvremene umjetnosti, kroz prakse suvremenih načina bilježenja sjećanja u javnom prostoru, profilirati spomen-park Dotrščinu kao živo mjesto sjećanja na žrtve fašizma i podsjetnik na univerzalne vrijednosti antifašizma, ljudskih prava i slobode. Uz opći fokus na žrtve fašizma, ovogodišnji natječaj za podtemu stavlja dotrščinsku šumu i činjenicu da je posječena u vrijeme masovnog zločina. Sadašnja, samonikla, šuma stara je koliko i zločin. Umjetnici i umjetnice pozvani su promišljati odnos prirode i njene obnove u kontekstu masovnog zločina i prevladavanja zla koje ga je uvjetovalo.

Na natječaju mogu sudjelovati svi zainteresirani, a ista osoba ili tim na natječaj mogu poslati jedan prijedlog. Traže se isključivo originalni radovi tj. isključeni su već ranije izvođeni radovi ili njihove varijacije, a sudjelovanjem na natječaju sudionici/ce potvrđuju da su prijedlozi nastali za potrebe ovoga natječaja. U obzir dolaze intervencije ili instalacije u prostoru, performansi i sve druge umjetničke i slične forme koje su izvedive u okviru ponuđenog proračuna i mogućnosti. Rad treba biti tehnički izvediv i u okviru proračuna od maksimalno 5000 kn. Od radova se očekuje poštovanje prema činjenici da se radi o mjestu masovnog stradanja i uvažavanje specifičnih uvjeta parka poput nedostupnosti struje. Razmatrat će se radovi koji nemaju štetnih posljedica po park koji ima i status kulturog dobra. Radovi trebaju biti privremenog karaktera, a produkcija rada odgovornost je autora/ice i u tome smislu organizator nudi tek djelomičnu kustosku podršku. Sudjelovanjem na natječaju autor/ica pristaje da se odabrano rješenje izvede u okviru projekta i medijski prezentira.

Rad treba biti realiziran i prezentiran javnosti na lokaciji parka, u subotu, 18. rujna 2021., tradicionalno povodom Svjetskog dana mira.
Prijedlog treba sadržavati obrazloženje, ne duže od jedne kartice teksta, eventualne vizualizacije (do 3 kom.), okvirni prijedlog proračuna i okvirni popis potrebnih rekvizita, te ime i prezime i kontakt (mail i telefon) osobe koja prijedlog prijavljuje. Životopis i dodatne priloge nije potrebno prilagati. 
 
Organizator nije u mogućnosti snositi troškove puta i boravka u Zagrebu za autore/ice van Zagreba, ali je otvorena mogućnost da se taj segment pokrije iz produkcijskog proračuna. Prijedlozi koji ne zadovoljavaju uvjete natječaja, npr. izlaze iz okvira navedenog proračuna i pristignu nakon isteka roka, neće se razmatrati. Po izvedbi rada, autoru/ici odabranog prijedloga bit će isplaćen honorar za umjetnički rad u iznosu od 5000 kn.
 
Umjetnike se potiče da prije definiranja prijedloga posjete Dotrščinu i pročitaju neke od materijala, odnosno informiraju se o ranije izvođenim radovima. 
Tijekom trajanja natječaja, u nedjelju, 11. travnja 2021. s pocetkom u 16 sati na glavnom ulazu u park održat će se tura po parku za zainteresirane sudionike natječaja. Za turu se potrebno unaprijed najaviti na mail u tjednu koji prethodi turi. 
 
Prijedlozi se šalju (po mogućnosti u pdf formatu) putem maila s naznakom "Dotrščina 2021."
 
Odluku o radu koji će se izvesti donijet će žiri u sastavu: Tonka Maleković, umjetnica, pobjednica javnog natječaja za privremenu umjetničku intervenciju Virtualnog muzeja Dotrščina 2020. godine; Darko Šimičić, voditelj Instituta Tomislav Gotovac u Zagrebu i Saša Šimpraga, osnivač i voditelj Virtualnog muzeja Dotrščina. Odabrani rad za izvedbu bit će proglašen najkasnije u roku mjesec dana po isteku natječajnog roka. Svi sudionici/e natječaja bit će individualno obaviješteni o ishodu natječaja.
 

Natječaj je otvoren do 3. svibnja 2021.

Objavio/la hana [at] kulturpunkt.hr 30.03.2021