Virtualno predavanje | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

Virtualno predavanje

U MSU-u će u veljači biti predstavljeno Virtualno predavanje Ivana Ladislava Galete. 

06.02.2014 - 16.02.2014 , Zagreb - Muzej suvremene umjetnosti

U znak sjećanja na nedavno preminulog multimedijskog umjetnika Ivana Ladislava Galetu (1947-2014), čija je retrospektivna izložba Krajolik nulte točke – eksperimenti i istraživanja održana u Muzeju suvremene umjetnosti u jesen 2011. godine, bit će predstavljen i manje poznat Galetin video rad, koji je autor jednostavno nazvao Virtualno predavanje. Publika će ga moći pogledati od 6. do 16. veljače u predvorju Čitaonice MSU-a.

O Galeti predavaču govorit će Leonida Kovač, teoretičarka i kustosica, iznanredna profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Uvodna će riječ dati Nada Beroš, voditeljica Pedagoškog odjela.

Virtualno predavanje prvi je put izvedeno prije desetak godina na Likovnoj akademiji na Jabukovcu u predavaonici 33. Naime, tada je Galeta bio službeno spriječen održati predavanje, pa ga je dan ranije snimio. Sljedećeg dana bilo je prikazano studentima.

U siječnju 2013. bio je ponovno pozvan kao gost na Jabukovac, ali zbog snijega nije mogao doći, pa je poslao snimku koja je bila prikazana u istom prostoru kao i prije desetak godina. Virtualno predavanje predstavlja Galetu u najboljem svjetlu - kao eksperimentalnog umjetnika, izvrsnog predavača i poznavatelja filma, ali i kao karizmatičnu osobu koja je s razlogom stvorila sljedbu poštovatelja na svim područjima na kojima je djelovao – film, video, eksperimentalna fotografija... sve do permakulture, podjednako zadivljujući laike i stručnjake.

O tom videu Galeta je u siječnju 2013. u privatnom e-mailu napisao: "U prvom redu, dosta sam se pobojao delikatnosti ovog 'ekransko-orvelovskog' predavanja. Dugo ga držao u bunkeru. Samo sam ga jednom prikazao i to u Osijeku na Tjednu mozga. Međutim, kako sam zapao u snijeg, a obećao sam studenticama i studentima da ću biti im gost, odlučio sam im ponuditi ovo kompromisno rješenje uvjetovano Višom silom. Dakle, ja nisam bio tamo prisutan, jer da jesam onda bi taj 'performans' dobio na još jednoj dimenziji u odnosu na stvarnost, zar ne? Cijelo vrijeme predavanja bi gledao sebe kako predajem! Istodobno bi bio na dva mjesta što je bila i osnova teme koju smo promišljali. Gledajući sve to skupa nakon tolikog vremenskog odmaka preda mnom se otvorilo nevjerojatno mnogo kombinacija manipuliranjem vremenom, što sam tek sada shvatio. Primjerice, svako prikazivanje donosi, u odnosu na vrijeme, nova iskustva. Naravno da se s njima može direktno komunicirati samo mentalno, ali slika i zvuk su osnove te mogućnosti.

Snimku sam, dakle, izveo pred praznom predavaonicom dan prije predavanja. Poslije sam je dodatno obradio i umetnuo ilustracije i takvu dao mojoj ondašnjoj studentici Heleni Schultheis da je prikaže svojim kolegicama i kolegama drugi dan kada sam ja trebao održati predavanje uživo. Međutim, ja sam tada već bio tamo negdje u Budimpešti, a gdje drugdje!?"

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 04.02.2014