Više, a ne manje | kulturpunkt

Vijesti Znanost i obrazovanje

<

Više, a ne manje

MZOS je priopćio da će u idućoj školskoj godini iz sredstava ESF-a osnivačima škola biti dodijeljeno 55 milijuna kuna za financiranje pomoćnika u nastavi.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta / FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

Radi se o 9 milijuna kuna više, ističe se u priopćenju koje demantira medijske navode da je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta najavilo manje novca iz Europskog socijalnog fonda za asistente u nastavi. Naime, obavljena je netočnu i neprovjerenu informacija vezana za financiranje pomoćnika u nastavi u školskoj godini 2015./2016. za učenike s teškoćama putem Europskog socijalnog fonda, što narušava teško stečeno povjerenje svih dionika odgojno-obrazovnog sustava te nepotrebno traumatizira učenike i roditelje učenika s teškoćama, u cilju istinitog informiranja javnosti te u interesu roditelja i djece s teškoćama u razvoju, naveli su iz Ministarstva.

Na HRT-u je tako nedavno objavljen prilog u kojemu se tvrdi da je "MZOS najavilo kako će iz Europskog socijalnog fonda pristići manje novca za asistente u nastavi, a takav manjak sredstava značio bi, na primjer, da bi u Gospiću 50 posto djece s posebnim potrebama ostalo bez adekvatne pomoći". Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja opovrgavaju da su davali takve najave te ističu kako će se u tu svrhu izdvojiti više novca, a ne manje.

U MZOS-u također napominju da će se u idućoj školskoj godini (2015./2016.) primjenjivati Pravilnik o osnovnoškolskom i srednjoškolskom odgoju i obrazovanju učenika s teškoćama u razvoju, donesen u ožujku 2015., koji se temelji na načelima individualnog pristupa i aktivnog uključivanja učenika s teškoćama u razvoju u sve nastavne aktivnosti zajedno s ostalim vršnjacima (inkluzivno obrazovanje), prvenstveno u redovitom sustavu obrazovanja, čime se osigurava kvalitetno obrazovanje, usmjereno potrebama učenika.

Tijekom srpnja ove godine bit će objavljen i Pravilnik o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima kojim će se ujednačiti sustavno osiguravanje podrške pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika na području cijele Hrvatske te će time svaki učenik s teškoćama u razvoju kojem je neophodna podrška tu podršku i dobiti, ističu u MZOS-u.

Izvor: HINA

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 03.07.2015