Više od potpisanog | kulturpunkt

Vijesti Mediji

<

Više od potpisanog

Hrvatska radiotelevizija otvorila je javnu raspravu o izmjenama i dopunama programskih obveza proizašlih iz Ugovora s Vladom RH.

Piše: Matija Mrakovčić

FOTO: Kulturpunkt.hr

Hrvatska radiotelevizija objavila je Prijedlog izmjena i dopuna programskih obveza HRT-a proizašlih iz Ugovora s Vladom Republike Hrvatske, koju zastupa Ministarstvo kulture, za razdoblje od 1. siječnja 2013. do 31. prosinca 2017. 

Prijedlog izmjena i dopuna uključuje pokretanje Radija Sjever, općeg radijskog kanala koji bi pokrivao područje Međimurske i Varaždinske te dijelove Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije, a frekvencije za emitiranje programa osigurat će se optimizacijom postojećeg sustava HRT-a. Predloženo je smanjenje udjela sportskog programa s 9% na 2,3% i proporcionalno povećanje udjela glazbenog programa s 41,4% na 48,2% u Radio Zadru. Predlaže se promjena opisa Drugog programa HTV-a koji će omogućiti prijenos važnijih sportskih događaja i na drugim televizijskim programima te prijenos nedjeljnih misa na Prvom programu HTV-a gdje se "program formira dominantno za gledatelje koji prije i poslije prijenosa nedjeljne mise prate taj program".

Predloženom dopunom članka 25. omogućit će se da HRT za vrijeme trajanja određenih događaja proizvodi i distribuira putem Interneta dodatne programe koje nije moguće uklopiti u programsku shemu i raspored emitiranja određenog kanala, a koji mogu biti dopuna ili proširenje linearnom emitiranju na radijskim i/ili televizijskim kanalima ili poseban sadržaj koji je uredničkom odlukom predviđen za distribuciju putem interneta. Navedeni programski sadržaji tretirat će se kao projekti s određenim, ograničenim trajanjem kojima se povećava dostupnost i vidljivost radijskih i televizijskih kanala, te povećava ponuda usluga u dinamičnom medijskom okruženju.

HRT je bio tema jednog od sastanaka radne skupine za raspravu o novoj medijskoj politici, održanog krajem travnja. Među glavnim zamjerkama poslovanju i djelovanju javne televizije koje su iznijeli sudionici nalazila su se pitanja nezamjenjive uloge HRT-a u razvitku istraživačkog novinarstva, unapređenju standarda pristupa infomacijama te opsežnijem i kvalitetnijem izvještavanju javnosti, nesudjelovanju profesionalnih udruženja i sindikata u procesu donošenja etičkog kodeksa, nedostatku komunikacije s građanima. Prisutni su se doduše složili oko točke koja se ticala povećanja kvalitete, opsega i dostupnosti programa, čemu su djelomično usmjerene i predložene izmjene i dopune.

Provedbu javne rasprave o izmjenama i dopunama nalaže Zakon o Hrvatskoj radioteleviziji, a trajat će 45 dana, od 1. rujna do 15. listopada. Provedbu prema zakonu prati povjerenstvo u koje dva člana imenuje glavni ravnatelj HRT-a, a dva člana Vlada Republike Hrvatske, no njihova imena nisu objavljena. Također, najavljeno je da će HRT tijekom javne rasprave organizirati okrugle stolove, radijske i televizijske kontaktne emisije, komunikaciju putem HRT-ove internetske stranice te druge specijalizirane skupove sa zainteresiranima i o njima obavijestiti javnost.


Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 08.09.2015

VEZANE VIJESTI

Šira rasprava na jesen

Piše: Matija Mrakovčić
Ministarstvo kulture održavalo je u Zagrebu od kraja ožujka do početka srpnja tematske sastanke i javne rasprave o novoj medijskoj politici.

Više solidarnosti

Piše: Antonija Letinić
Povodom rastućeg trenda pritisaka na novinare ta napade na slobodu govora, HND je organizirao press konferenciju s namjerom alarmiranja javnosti o opasnim pritiscima.

Mediji ne rade u interesu građana

Razgovarala: Andreja Žapčić

Povodom dvadeset godina izlaženja časopisa Medijska istraživanja, o stanju u hrvatskim medijima razgovaramo s Nadom Zgrabljić Rotar.