Više od transparentnosti | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Više od transparentnosti

Povodom međunarodnog Dana otvorenih podataka bit će održana panel diskusija Više od transparentnosti.

21.02.2014 , Zagreb - Chilloutka
  • A
  • +
  • -

Otvorenost vlasti i javnih podataka kao jačanja transparentnosti put su prema dobroj vladavini, a slobodan pristup podacima u novoj digitalnoj eri lakše je i jeftinije omogućiti više nego ikada prije kroz različite online platforme i aplikacije koje građanima pružaju mogućnost za komentiranje i dijeljenje informacija o podacima tijela javnih vlasti i načinima njihovog korištenja. 

No, iako je provedba takvih ideja u Hrvatskoj gotovo još u povojima, koje čvrsto stežu birokracija i administracija, primjeri dobre prakse mogu biti putokaz. Stoga je cilj ovog panela omogućiti raspravu s ključnim dionicima o različitim načinima uvida građana u rad tijela javne vlasti, ali i dodatno korištenje tih podataka u svrhu poboljšanja rada vlasti, ali i javnih usluga.

Osim predstavnika relevantnih institucija te civilnog društva, drugi dan, u subotu, 22. veljače, okupit će se i zajednica informatičara koja će raditi na konkretnim primjerima izrade aplikacija i otvaranja javnih podatka, poput izrade aplikacija za različite registre podataka, npr. vlasnika tiskanih medija, zatim izrade vizualizacija za gradski proračun, pokretanje aplikacija za identificiranje gradske imovine te poboljšanje usluga gradskih knjižnica.

Događanje organiziraju organizacije Code for Croatia, Rational International i udruga GONG.

Panel diskusija bit će održana u petak, 21. veljače u 10.30 sati u prostorijama Chilloutke. Detaljan program možete pogledati ovdje.     

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 17.02.2014