Više prostora za umjetnost | kulturpunkt

Vijesti Znanost i obrazovanje

<

Više prostora za umjetnost

Već četvrtu godinu za redom, vinkovačka Udruga ljubitelja filma RARE organizira brojne edukativne aktivnosti namijenjene promoviranju filma i novih medija.

FOTO: EDIT - Comics, filmfestivaldorf.com

  • A
  • +
  • -

Nakon uspjeha Festivala dokumentarnog rock filma DORF, Vinkovci postaju mjesto u kojem ljubitelji filmske umjetnosti dobivaju sve više prostora i sadržaja. Krajem prošle godine pokrenut je projekt EDIT – Comics, koji Udruga ljubitelja filma RARE provodi u partnerstvu s udrugom StripOs iz Osijeka. Projekt je dobio potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta na natječaju za financijsku potporu u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2013./2014. i traje šest mjeseci. Glavni je cilj projekta edukacija učenika osnovnih škola o povijesnom naslijeđu vinkovačkog i osječkog kraja kroz edukativne radionice uporabom novih medija, u ovom slučaju - filma i stripa. 

Do sada su provedene četiri radionice u Gradskom muzeju Vinkovci, OŠ Grigor Vitez u Osijeku te OŠ Tenja i OŠ Nikole Tesle u Mirkovcima, a svi polaznici imali su priliku na kreativan način učiti o osnovama filma i stripa. Također, učenici OŠ Josipa Kozarca, OŠ Nikole Tesle, OŠ Tenja i OŠ Grigor Vitez poslušali su zanimljiva predavanja na temu iznimno bogate kulturne i arheološke povijesti Vinkovaca odnosno Osijeka. Svi su sudionici dobili na poklon strip Borivoja Dovnikovića, koji je objavila udruga StripOs.

U Vinkovcima su upravo završeni Dani Profesora Baltazara, u trajanju od pet dana, a koji su se provodili na više gradskih lokacija (Dječji odjel bolnice, OŠ Josipa Kozarca, vrtić Vladimir Nazor) i koji su bili namijenjeni upoznavanju najmlađih s animiranim remek-djelom Zagreb filma te općenito promociji domaće filmske umjetnosti. Do 24. svibnja u Gradskoj je knjižnici Vinkovci otvorena izložba stripova nastalih u produkciji osječke udruge StripOs, a svoje će stripove vinkovačkoj publici predstaviti Marko Dješka i Nenad Barinić.

Po završetku radionica, stripovi će biti prikazani po školama, a filmovi će biti objavljeni na Internetu te objedinjeni u jedan promotivni film koji će poslužiti kao dokument i kao prezentacijski materijal. Toni Šarić, voditelj projekta i predsjednik udruge RARE, istaknuo je veliki interes drugih gradskih škola te zadovoljstvo roditelja i svih sudionika, posebno prosvjetnih radnika, "što je najveća nagrada za uloženi trud". Projekt provode članovi udruge RARE – Toni Šarić, Filip Meštrović, Marko Šošić i Anton Papić, a Nenad Barinić iz udruge StripOs vodi strip radionice.

M.M. / RARE

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 19.05.2014