Višejezične povijesti umjetnosti | kulturpunkt

Vijesti Dokumentacija

<

Višejezične povijesti umjetnosti

Neprofitna organizacija Asia Art Archive objavila je bazu tekstova o umjetnosti napisanih od kraja 19. stoljeća do 1990. godine na 13 indijskih jezika.

Azijski umjetnički arhiv (Asia Art Archive, AAA) organizira dvodnevni kolokvij na temu Lociranje povijesti umjetnosti: dijalozi o jeziku, pisanju i istraživanju u Indiji, 14. i 15. veljače na Sveučilištu Jawaharlal Nehru u New Delhiju.

Na kolokviju će biti predstavljen projekt arhiviranja bibliografije moderne i suvremene umjetnosti koji sadržava opširnu i stalnorastuću bazu tekstova o umjetnosti napisanih od kraja 19. stoljeća do 1990. godine na 13 indijskih jezika. Projekt obuhvaća kompiliranje tekstova, knjiga, poglavlja, kataloga, časopisa i tiskanih novina. Bibliografski projekt bit će dostupan nakon promocije na kolokviju, a prvi je takve vrste koji osigurava sređenu bazu objavljenog materijala dostupnu studentima, znanstvenicima, istraživačima, umjetnicima i cjelokupnoj javnosti.

Asia Art Archive nezavisna je i neprofitna organizacija posvećena dokumentiranju i istraživanju nedavne povijesti umjetnosti u Aziji, u međunarodnom kontekstu. Osnovana je 2000. godine, a njen je online katalog dostupan na službenim stranicama organizacije. 

Godine 2010, Arhiv je započeo projekt digitalizacije objavljivanjem osobnih arhiva kritičarke umjetnosti i kustosice Geete Kapur te umjetnika i aktivista Vivana Sundarama. Tijekom provedbe projekta Arhiv je organizirao radionice u Kochiju, Mumbaiju i Williamstownu u Massachusettsu, koje su poslužile kao platforme za razumijevanje regionalnih i višejezičnih povijesti umjetnosti. Krajem 2014. bit će pokrenuta druga faza procesa digitalizacije osobnih arhiva četvero barodskih pedagoga, profesora K. G. Subramanyana, Gulama Mohammeda Sheikha, Ratana Parimooa i Jyotija Bhatta.

M.M. / AAA

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 13.02.2014