Višesmjerna muzička komunikacija | kulturpunkt

Vijesti Muzika

<

Višesmjerna muzička komunikacija

Temeljna programska osnovica ovogodišnjeg Muzičkog biennala Zagreb je EU: INSIDE / OUTSIDE.

  • A
  • +
  • -

Ova će tematska okosnica biti ostvarena unutar programskog okvira kojeg zaokružuju djela Igora Stravinskog. S početkom u ritualnom Posvećenju proljeća na putovanju prema duhovnom Slavuju u velikom festivalskom finalu, i susretom u "solarnom pleksusu glazbe početka stoljeća" kako sam Stravinski naziva Schönbergova Pierrota mjesečara.

Ovi i ovim okvirom obuhvaćeni glazbeni izričaji će uz klasične, koncertne izvedbe, svoje inscenacije doživjeti u nacionalnom, lutkarskom, dramskom i alternativnom kazalištu. Ni opera, kao ni balet, nisu isključeni, štoviše, MBZ će upravo ovdje ostvariti regionalnu suradnju velikim koprodukcijama kako "INSIDE" tako "OUTSIDE EU".

Djela europskih, i neeuropskih autora izvodit će domaći i inozemni orkestri i ansambli kao i velika izvođačka imena, Simfonijski orkestar HRT-a, Zagrebačka filharmonija, Cantus Ansamb, Zeitfluss Ensemble, ART Ensemble, Monika Leskovar, Petrit Çeku, da spomenemo samo neke.

27. izdanje Biennala - koji se održava od 6. do 13. travnja - obilježit će i izložba u Galeriji SC-a. Izložba je postavljena oko ključnih ideja, osoba i fenomena vezanih uz tematsku odrednicu EU: INSIDE / OUTSIDE kojom se nastoji potaknuti i prostorno istraživanje teme Biennala dok će u ostalim prostorima SC-a umjetnici i publika imati će priliku komunicirati kroz različite glazbene žanrove, od elektronike preko jazza… do rocka.

Više potražite ovdje.

Izbor: MBZ

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 03.04.2013