Visoki stupanj kompresije slobode govora | kulturpunkt

Kulturoskop Intervju

<

Visoki stupanj kompresije slobode govora

Razgovarali smo s Nikolom Bajtom kojeg je Vijeće časti Hrvatskog novinarskog društva zbog objave pjesme Lijepa naša haubico etički osudilo.

Razgovarala: Matija Mrakovčić

FOTO: Sara Pukanić/Kulturpunkt.hr

  • A
  • +
  • -

Početkom kolovoza 2015. godine sve je bilo spremno za najveću proslavu od hrvatske samostalnosti, dvadesetu obljetnicu Oluje: u Zagrebu je državni vrh organizirao veliki vojni mimohod 4. kolovoza, a središnja proslava Oluje održala se 5. kolovoza u Kninu. "Nemojte sumnjati u Oružane snage. Ne bojimo se ni bitke ni rata", poručio je tadašnji ministar obrane, sadašnji savjetnik u američkoj odvjetničko-lobističkoj kući Patton Boggs. Paletu nadahnutih, domoljubnih i borbenih naslovnica hrvatskih medija zasjenila je ona Novosti, tjednika srpske nacionalne manjine ili "tjednika za racionalnu manjinu", posvećena obljetnici ove vojno-redarstvene akcije iz drugačijeg kuta. Među polemičkim, kritičkim i analitičkim tekstovima istaknula se neuobičajena umjetnička forma za taj tjednik, pjesma novinara Nikole Bajte pod nazivom Lijepa naša haubico, posvećena samohodnoj haubici PzH 2000 koju su hrvatske vlasti specijalno za potrebe vojne parade dopremili iz Njemačke.

Epilog objavljene pjesme bile su, uz šok i nevjericu domoljubno orijentiranih medija, kaznene prijave podnesene protiv Bajte. Iako je 17. kolovoza Hrvatsko novinarsko društvo izdalo priopćenje kojim ističe da je parafraziranje hrvatske himne, koje može nekoga vrijeđati i šokirati, govor koji u demokratskom društvu treba uživati zaštitu i ne smije podlijegati ograničenjima, ipak je istog dana novinaru Bajti proslijeđen zahtjev za očitovanjem na prijavu Marija Ćužića, predsjednika Ogranka slobodnih novinara HND-a, koji je Bajtu prijavio Vijeću časti zbog kršenja Zakona o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske. Na osnovu zahtjeva Marija Ćužića Vijeće časti pokrenulo je postupak i s pet glasova "za" te dva glasa "protiv", uz izdvojena mišljenja Veronike Rešković i Marinka Jurasića, izreklo opomenu novinaru uz zaključak da je dijelom prekršio 6. i 13. članak Kodeksa časti hrvatskih novinara.

Bajto se u tekstu objavljenom u Novostima 15. siječnja 2016. očitovao o zahtjevu Marija Ćužića kao deplasiranoj kleveti, postupku Vijeća časti kao kukavičkoj, podloj i nakaradnoj proceduralnoj svinjariji te zaključio da je Vijeće zloupotrijebilo povjerene mu ovlasti s isključivim ciljem nametanja svojeg mišljenja o Domovinskom ratu ostalim novinarima.

 

KP: Pjesma Lijepa naša haubico, zbog koje vam je Novinarsko vijeće časti HND-a izreklo opomenu po nekim je interpretacijama satirična pjesma, po nekim domoljubna pjesma. Odgovor ili žalbu koju niste podnijeli Središnjem odboru HND-a objavili ste opet u neuobičajenoj novinarskoj formi.

N.B.: Po nekim interpretacijama, primjerice Hrvatske stranke prava, udruge Vigilare ili splitske Urbane desnice, to je kriminalno djelo. Po interpretaciji Vijeća časti to je pak nedopušteni novinarski komentar kojim se vrijeđaju čast, ugled i dostojanstvo Hrvatske vojske, hrvatskog naroda i hrvatske države. Kao autor, nerado se osvrćem na sve te interpretacije, osim kada sam na to prisiljen, kao što je bilo prošlog rujna kada sam se o prvoj morao očitovati Kriminalističkoj policiji. O drugoj sam se očitovao u svojem tekstu napisavši da je to najgluplja interpretacija neke pjesme koju sam vidio u životu. Formu teksta odabrao sam sukladno neprilici. 

KP: Kažete da je odluka Vijeća časti sramotna ljaga za čitavi HND. Izvan slučaja koji vas se direktno tiče, kako ocjenjujete rad HND-a čiji ste član te općenito rad institucija i/ili vijeća zaduženih da "bdiju" nad novinarskim pravima i slobodama?

N.B.: Ne smatram se više članom HND-a, a od ocjena bih se suzdržao.

KP: Viktor Ivančić piše da akt Vijeća časti očigledno služi i kao poticaj organima progona da dovrše započeti posao, odnosno da vas i kazneno osude. Na kojem je stupnju sloboda govora u suvremenom hrvatskom društvu, pogotovo u kontekstu novinarskog rada?

N.B.: Koliko nam je poznato, Državno odvjetništvo još nije odlučilo hoće li odbaciti kaznene prijave podnesene protiv mene, mojih urednika i izdavača, ili će protiv nas pokrenuti progon. Ovakva odluka Vijeća svakako doprinosi atmosferi progona, koja je počela jačati s usponom desnice. Kako se ona upravo dočepala vlasti očekujem da će sloboda govora odsad biti na još višem stupnju kompresije. 

KP: U istom broju Novosti u kojem je objavljena žalba koju niste podnijeli, pojavio se i demanti teksta Petra Glodića iz rubrike Katran&Perje koja je, poznato je svakom čitatelju tjednika, prvenstveno satirična rubrika ili komentar. Koje i kakve tendencije iščitavate iz takvih reakcija?

N.B.: Radi se o demantiju Nenada Bakića, koji je kolegu Glodića tužio i nesretnom Vijeću časti HND-a. Tendencija je da se danas i polemike vode kaznenim prijavama i tužbama. Iz svih tih uvrijeđenih reakcija zaključujem da, ne samo kao narod i kao država, nego i kao pojedinci, raspolažemo neviđenim količinama časti, dostojanstva i ugleda. 

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Kultura participacije koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 18.01.2016

VEZANE VIJESTI

Kaznena istina

Piše: Vatroslav Miloš

Prva nepravomoćna presuda za kazneno djelo sramoćenja prelomila se na novinarskim leđima.

Urednici bi prije svega trebali biti novinari

Razgovarao: Neven Svilar
O realnom utjecaju opomena Novinarskog vijeća časti, senzacionalističkom izvještavanju i pitanjima novinarskog zanata razgovarali smo s Trpimirom Matasovićem.

Zaštititi struku

Piše: Matija Mrakovčić
Istovremeno s fizičkim napadima na medijske radnike nastavljen je val smanjivanja njihovih prava.