Vita, melankolija i politička ekonomija | kulturpunkt

Najave Simpozij

<

Vita, melankolija i politička ekonomija

Na godišnjicu smrti Davida Bowieja, skup u Mami će pokušati fenomenu pristupiti trezveno i razmotriti ga iz psihološke, sociološke i filozofske vizure.

10.01.2017 , Zagreb - net.kulturni klub mama
  • A
  • +
  • -

Brojne različite reakcije na smrt Davida Bowieja upućuju da taj fenomen zahtijeva detaljnije razmatranje. S vremenskom distancom, na godišnjicu njegove smrti u utorak, 10. siječnja, od 9.20 do 13.30 sati u net.kulturnom klubu mama, skup će pokušati tom fenomenu pristupiti trezveno i razmotriti ga iz psihološke, sociološke i filozofske vizure. Na skupu sudjeluju Katarina Peović Vuković, Katja Kolšek, Tatjana Jukić, Bara Kolenc, Tomislav Brlek, Aleksandar Mijatović i Boštjan Nedoh.

Nezaključena lista problema koji će biti promišljeni uključuje sljedeća pitanja: Zašto je Bowie izazvao takve reakcije? Nije li on umjetnik koji je razotkrio temeljni mit pop-kulture: mit o vječnoj mladosti? Što se može reći o njegovim umjetničkim opsesijama – vremenu i smrti? Diskurzivne prakse na Internetu nalikuju na svetačke vitae kao specifične duhovne imitacije. Smijemo li s pravom primijetiti da Bowie predstavlja modernu "duhovnu zaokupljenost" (Geistesbeschäftigung) pri kojoj je uloga priče da nas uvede u duhovno stanje u kojem možemo preobraziti same sebe? Možemo li reći da smrt slavnih osoba čini događaj u heideggerovskom smislu? Ili je slučaj upravo obratan – dovodi li nas upravo perpetuiranje događajnosti do nedogađajnosti? Zanimljivo je i psihoanalitičko pitanje naravi tugovanja. Jesmo li u pravu ako primijetimo da kolektivno tugovanje na Internetu upućuje na oblik patologije – melankoliju čiji je temelj, kao što je Freud primijetio, u narcizmu? Možemo li Internet prepoznati kao prostor nesvjesnog gdje sve inhibicije popuštaju, što ga čini idealnim mjestom za ukazanje jouissance?

Na kraju, zanimljivo je i pitanje političke ekonomije kao okvira u kojem je Bowiejeva smrt nastupila – koja je veza između političke ekonomije i tugovanja za slavnim sličnostima? Znači li išta natpis "available on iTunes", zabilježen ispod svakog videa koji su obožavatelji podijelili u danima nakon vijesti o Bowiejevoj smrti, ili takve detalje možemo ignorirati kao čiste slučajnosti?

Izlaganja će biti na engleskom jeziku. Raspored potražite ovdje.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 27.12.2016