Vitezovi poezije | kulturpunkt

Vijesti Književnost

<

Vitezovi poezije

Za sudjelovanje na Europskom pjesničkom turniru 2014, žiri Hrvatskog društva pisaca odabrao je pjesmu Mirjane Mrkele.

Žiri Hrvatskog društva pisaca u sastavu Darija Žilić, Marko Pogačar i Davor Šalat donio je odluku o pobjednici hrvatskog dijela natječaja za najbolju pjesmu i sudjelovanje na Europskom pjesničkom turniru 2014. Najboljom pristiglom pjesmom proglašena je Puževi na kiselo autorice Mirjane Mrkele.

Mirjana Mrkela sudjelovat će na Europskom pjesničkom turniru 2014. na kojem se predstavljaju i natječu pjesnici iz sedam zemalja: Austrije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Hrvatske, Italije, Slovačke i Slovenije. Ove godine održat će se četiri turnira, 26. listopada u Sarajevu, 14. studenog u Zalaegerszegu, 30. studenog u Košicama, u okviru programa Europske prijestolnice kulture 2013.

Glavni turnir odvit će se u Mariboru, gdje će biti dodijeljena nagrada Vitez poezije, a uz naslov, pobjednik ili pobjednica dobit će kip ruže i nagradu od 1000 eura.

Mirjana Mrkela rođena je u Beogradu 1955., a od gimnazijskih dana živi u Zadru. Studirala je kroatistiku i od rane mladosti pisala poeziju, bila učiteljica u nekoliko sela te u Zadru. Nakon što je oslijepila, intenzivno se posvetila književnosti. U početku je pisala samo za djecu, ali su je osobito ohrabrile pozitivne ocjene njenih putopisa, koji su pod zajedničkim naslovom Putovanje naslijepo objavljivani u časopisu Riječ slijepih. Tekstovi su joj objavljivani u svim relevantnim dječjim časopisima, a desetak ih je i u čitankama. Godine 2004. imala je autorsku večer na Međunarodnom festivalu djeteta u Šibeniku, a 2012. na Hrvatskome radiju objavljena je njena prva radio-igra Kornjača bundašica.

Izvor: HDP / Fotografija: Montelibrić

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 14.10.2013