Vizija prostornog razvoja | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Vizija prostornog razvoja

Izložba Revija arhitekture na Makarskoj rivijeri uz zapažena modernistička ostvarenja donosi i studentske projekte izrađene na Arhitektonskim fakultetima u Zagrebu i Splitu.

20.10.2018 - 03.11.2018 , Makarska - Galerija Antun Gojak

Rikard Marasović, Dječje pomorsko lječilište, Krvavica, 1961. / FOTO: Wolfgang Thaler

  • A
  • +
  • -

U subotu, 20. listopada u 20 sati, u prostoru Galerije Gojak u Makarskoj otvara se izložba Revija arhitekture na Makarskoj rivijeri, u organizaciji grupe mladih arhitekata i studenata arhitekture.

Izložba je, najavljuju organizatori, podijeljena u dvije tematske cjeline. Prva obuhvaća realizirane i nerealizirane projekte na području Rivijere koji su publicirani, nagrađeni i valorizirani od arhitektonske struke u Hrvatskoj i svijetu. Naglasak će biti na modernizmu druge polovice 20. stoljeća, kada su na tako malom prostoru srednje Dalmacije u svega par desetljeća realizirana arhitektonska djela koja mogu korespondirati tadašnjem svjetskom standardu. Iz tog razdoblja predstavljeni će biti projekti Olge Pavlinović, Investprojekta, Ante Rožića i suradnika, Dječje lječilište Rikarda Marasovića, stambena zgrada Božidara Rašice, te pekara Milana Šosteriča. U godinama koje su uslijedile ističemo kuću Periskop  Gorana Rake, dva pobjednička natječajna rada, nikada realizirana, sportsku dvoranu Ante Kuzmanića i projekt uređenja obale Živogošća SODA arhitekata, te malu obiteljsku kuću Ivana Filipovića.

Drugi dio izložbe sadrži projekte studenata s područja Makarske rivijere, izrađene na Arhitektonskim fakultetima u Zagrebu i Splitu, a koji su planirani na lokacijama diljem Rivijere. Na izložbi sa studentskim radovima sudjeluju Nina Kovačević, Ivan Lukić, Mladen Majstrović, Maša Medoš, Bruno Kostanić, Ana Begović, Marija Medoš, Petra Visković, Petra Radić, Ivan Gašpar i Marija Babić.

Organizacijiski tim ističe kako je cilj izložbe edukacija i osvještavanje sugrađana o arhitektonskoj struci i vrijednosti izgrađenog prostora, te isticanje izvanrednih arhitektonskih rješenja, uz nuđenje vizije prostornog i arhitektonskog razvoja Rivijere iz kuta mladih arhitekata.

Dizajn vizualnog identiteta i postava izložbe potpisuje Marina Jukić.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 16.10.2018