Vizualizacija nevidljivog | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Vizualizacija nevidljivog

Mreža Connecting Cities poziva umjetnike da predlože scenarije kojima će vizualizirati urbane infrastrukture i analizirati njihov utjecaj na tehnološke transformacije društva.

Julius von Bismarck, Benjamin Maus and Richard Wilhelmer, Mood Gasometer, 2010.

Connecting Cities projekt je umrežavanja kulturnih institucija s ciljem povezivanja infrastrukture urbanih medijskih fasada i protoka umjetničkih i društvenih sadržaja, a vodeći partner u projektu je berlinski Public Art Lab. U projektu sudjeluju 23 međunarodna partnera iz 21 grada, a među njima i zagrebački Muzej suvremene umjetnosti.

Današnji su moderni gradovi hibridne strukture u kojima je tehnologija nevidljivo isprepletena u perceptivnim slojevima našeg svakodnevnog života. Kustoski je koncept projekta za 2015. godinu Nevidljivi i vidljivi gradovi, a mreža poziva umjetnike da predlože scenarije kojima će vizualizirati nevidljivo, uključiti "pametne" urbane infrastrukture i analizirati njihov utjecaj na tehnološke transformacije društva u širokom i javnom diskursu. 

Različiti položaji uokvirit će diskusije o gradovima budućnosti unutar izazova klimatskih promjena, potrošnje energije i sustava prijevoza. Konceptu ne/vidljivih gradova želi se pristupiti putem pitanja hibridnih gradova, digitalnog građanstva i translokalne povezanosti. Cilj nije predstaviti stvarnost već predložiti transformativne/kritičke potencijale tih pitanja.

Projekt će se u 2015. godini odviti u Berlinu, Bruxellesu, Helsinkiju, Linzu, Liverpoolu, Madridu, Marseilleu, Montrealu, São Paulu i Zagrebu. Raspoloživu infrastrukturu za provedbu projekta potražite ovdje. Poziv je otvoren do 30. listopada, a više potražite ovdje.

M.M. / Art Agenda

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 01.10.2014