Vizualizacije tlocrta i stvaranja kolektiva | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Vizualizacije tlocrta i stvaranja kolektiva

U Galeriji SC otvaraju se izložbe Andree Zrno i Maje Hodoščak.

11.02.2016 - 20.02.2016 , Zagreb - Galerija SC-a
  • A
  • +
  • -

Otvorenje izložbe umjetnice Andree Zrno Input/Output održat će se u četvrtak, 11. veljače, u Galeriji SC s početkom u 20 sati. Iste večeri u isto vrijeme, u potkrovlju Galerije SC, otvorit će se izložba na kojoj će biti prikazan video rad We Need a Title slovenske autorice Maje Hodošček.

"Iako podijeljena u više segmenata, objedinjenost izložbe na sadržajnoj razini nije napuštena jer tlocrti prostora u kojima je umjetnica živjela izvedeni koncem, zvučni radovi u kojima su naznačeni opisi istih prostora, kao i crno-bijeli printevi maramica govore ponešto drugačijim „jezikom“ o istoj stvari – memoriji i osobnom suočavanju autorice s njom. Nije naodmet spomenuti da već i sama realizacija osam končanih tlocrta vizualizira strukturu nalik memorijskom čipu računala. Vezenje tlocrta tankim i krhkim nitima konca oslanja se i na simboliku predivoga materijala ljudskog života kojim se zabavljaju sestrice Klota, Laheza i Atropa“, stoji u predgovoru kustosa izložbe Input/Output, Igora Loinjaka.

Video rad Maje Hodoščak napravljen je u suradnji sa šest članova školskog debatnog tima (Gimnazija Celje, Centar) koji su nekoliko mjeseci sudjelovali u svojevrsnom paralelnom kurikulumu iniciranom od strane umjetnice. Polazište debate bilo je naslijeđe i mogućnosti Pokreta nesvrstanih (osnovanog 1961. u Beogradu u tadašnjoj Jugoslaviji). Učenici su se uključili u promišljanje ideje o trećoj politici danas, novim formama komunizma i svojoj ulozi unutar obitelji i školske strukture. Umjetnicu je, s druge strane, zanimao prijelazni trenutak od čina govora do trenutka stvaranja kolektiva i zajedničkoga rada. Video dokumentira proces pisanja, kolektivnu poemu koja izražava njihove zajedničke brige. No, trenutak stvaranja kolektiva i zajedničkog rada zamršen je proces, jer individualni glasovi moraju biti usklađeni s krovnim interesima grupe. Video otkriva trenutke zajedničkog truda tijekom stvaranja, neslaganja i točaka pregovaranja.

Obje su izložbe otvorene do 20. veljače, radnim danom od 12 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati. Više pročitajte na službenim stranicama Studentskog centra.

Objavio/la zeljana [at] kulturpunkt.hr 09.02.2016