Vizualno rješenje modela | kulturpunkt

Natječaji Poziv na sudjelovanje

<

Vizualno rješenje modela

Savez udruga KAoperativa poziva na prijavu vizualnih rješenja instalacije modela koji će se postaviti u prostoru Urbanog parka Hrvatskog doma u Karlovcu.

ROK: 01.07.2020

Savez udruga KAoperativa u okviru projekta "Hrvatski dom u centru" raspisuje javni poziv umjetnicima za dostavu vizualnog rješenja skulpture ili instalacije koja će se postaviti u prostoru Urbanog parka Hrvatskog doma u Karlovcu. Za prijedloge je zadana tema suradnje.

Zgrada Hrvatskog doma za korištenje je otvorena 1932. godine i sve do sredine 80-tih godina prošlog stoljeća predstavljala je središte društvenog života u Karlovcu. U Hrvatskom domu održavale su se kazališne predstave, čajanke, revije i festivali, sajmovi, plesnjaci i koncerti. Na velikoj pozornici i na maloj sceni nastupali su Idoli, KUD Idijoti, Majke, LET 3, Darko Rundek, Borghesia, EKV... Od kraja 80-ih godina do danas, velika dvorana nije u funkciji, no za javnost je otvoren prostor Male scene kojim od 2015. godine upravlja Savez udruga KAoperativa.

Na Maloj sceni HD redovno se održavaju radionice, partiji, koncerti i izložbe. Prostor, odnosno programi godišnje broje oko deset tisuća posjetitelja. U partnerstvu s Gradom Karlovcem, vlasnikom prostora, Savez udruga KAoperativa provodi projekt Hrvatski dom u centru, u okviru kojeg se raspisuje ovaj javni poziv. Projekt sufinancira Europska unija, iz Europskog socijalnog fonda. Projektom se promiču načela sudioničkog upravljanja u kulturi i stvaraju preduvjeti za pokretanje društveno-kulturnog centra Hrvatski dom. Sudioničko upravljanje u kulturi podrazumijeva ugradnju participacije, tj. odnosa suradnje i podjele ovlasti s građanima i zajednicom kojoj i pripadaju javni resursi o kojima se odluke donose. Suradnja civilnog i javnog doprinosi uključenosti građana u stvaranje prostora i sadržaja, čime se potiču osjećaji pripadnosti i solidarnosti u zajednici.

Instalacija treba odražavati gore navedene tendencije revitalizacije prostora, s naglaskom na urbani park i upravljanje prostorom. Ključni pojmovi su suradnja, razumijevanje, potpora, tolerancija, društvenost, kultura, zajednica, ugoda, sloboda, znanje i  transparentnost. Na javni se poziv mogu dostaviti isključivo originalni, autorski radovi. Na javni se poziv mogu javiti pojedinci i grupe autora. U okviru jedne prijave, moguće je dostaviti najviše tri prijedloga, odnosno vizualna rješenja.

Smjernice:

- s obzirom da će instalacija biti postavljena u Urbanom parku, odnosno na otvorenom prostoru, nužno je da bude izvedena od trajnog/stabilnog materijala

- prostor za izradu instalacije autor/ica osigurava sam/a

- dopušteno je i poželjno koristiti se tehnikama reciklaže i ponovne upotrebe

- prilikom prijave, autor/ica mora priložiti: koncept rada, nacrt rada, životopis i portfolio

Savez udruga KAoperativa kroz projekt Hrvatski dom u centru za odabrano vizualno rješenje osigurat će autorski honorar (3000 kuna) te pokriti trošak materijala (do 7000 kuna). Svi radovi, zajedno s obaveznim prilozima, šalju se putem maila. Rok za dostavu radova je 1. srpanj.

Objavio/la hana [at] kulturpunkt.hr 31.01.2020