Vječna vatra antifašizma | kulturpunkt

Najave Manifestacija

<

Vječna vatra antifašizma

Prošle godine, za 70. obljetnicu oslobođenja Zagreba MAZ je odlučio obnoviti tradiciju održavanja Trnjanskih kresova. Ove se godina ta tradicija nastavlja.

07.05.2016 , Zagreb - Močvara

Trnjanski kresovi održavali su se od 1978. do kraja 80-ih godina da bi zadnjih 25 godina bila zaboravljeni. Mreža antifašistkinja Zagreba prošle ju je godine, na 70. godišnjicu oslobođenja Zagreba, odlučila obnoviti i to na autentičnoj lokaciji ulaska narodnooslobodilačkih snaga u grad, na sjevernoj obali Save ispred kluba Močvara.

Manifestacija kojom će se obilježiti 71. godišnjica oslobođenja Zagreba, održava se u subotu, 7. svibnja, a započet će u 12 sati. Očekuje na jammanje na suncu (Nomad Jam), projekcije Motovun film festivala, Prajdove bubnjarice te brojne druge radionice za sve dobne skupine. Potom, od 14 sati, kreće radionički program: radionica zračne akrobacije (Tricycle Trauma), radionica izrade stickera (Graffiti na Gradele), kuhanje (Okus doma), izrada feminističkih transparenata (Organizacijski odbor osmomartovskog noćnog marša), žongliranje i akrobatika za djecu (Cirokorama). Baš kao i prošle godine, dijelit će se i novi broj Nepokorenog grada s temom solidarnih borbi.

Sa zalaskom sunca upalit će se krijes i poslušati izvedbe antifašističkih i feminističkih zborova Praksa, Zbor Xop, slovenskih Z'borki i Le Zbora.    

Nakon krijesa u tek nekoliko koraka udaljenoj Močvari započinje tradicionalni Antifa Night na kojem nastupaju Debeli precjednik, Loš primjer, NOB, Namet i DJ Vlaja.

"Antifašizam koji želimo živjeti danas", poručuju organizatori, "jest onaj koji podrazumijeva dosljednu borbu za političku, društvenu i ekonomsku jednakost, te solidarnost sa svim grupama koje su na istom putu".

Kompletan program potražite ovdje

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 04.05.2016